Marokkaanse Michelangelo werkt door

algemeen
0
21 okt '03

In de Utrechtse wijk Hoograven werkt gipsgraveerder Ali Belhajjam hard aan een nieuwe moskee. De Amsterdammer is al vier maanden bezig met de versiering, ruim 140 vierkante meter is al klaar. De moskee, door bewoners van de wijk zelf met twee miljoen euro gefinancieerd, gaat na de Ramadan open.

Ali Belhajjam is de Marokkaanse Michelangelo en misschien wel de geduldigste man van Nederland. Vier maanden lang sneed hij de meest bijzondere patronen in de wanden van de nieuwe moskee. Elke dag een metertje. Sommige jongetjes dromen ervan profvoetballer te worden, Ali had andere ambities: zagrava. Hij leerde het ambacht van zijn vader, een vakman uit het Marokkaanse Fez, dé bakermat van het gips graveren.

De 27-jarige Ali is de enige in Nederland die de motieven geheel met de hand maakt, zegt hij zelf met onverholen trots. Zijn roem strekt zich ondertussen uit tot ver over de landsgrenzen. Frankrijk, Spanje: moskeeën willen Ali uit Amsterdam. Hoofdschuddend: ,,Andere graveerders gebruiken mallen.’’

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad

Ali: een Marokkaanse Michelangelo

© MAROKKO.NL 2003