Gevoelsmatige keuze blijkt vaak verkeerd

algemeen
28
12 aug '08
Een snelle, gevoelsmatige beslissing pakt meestal niet goed uit.

Dat hebben Australische onderzoekers geconcludeerd tijdens een onderzoek naar de manier waarop mensen keuzes maken

De psychologen van de universiteit van New South Wales legden proefpersonen een groot aantal complexe opgaven voor.  Ze stelden bijvoorbeeld lange lijsten samen met auto's en appartementen, waaruit de beste koop moest worden geselecteerd. De tijd die de deelnemers kregen voor zo'n opgave, liep sterk uiteen. 

Soms moesten ze hun beslissing in een fractie van een seconde nemen, over andere dilemma's mochten ze lang nadenken. Ook werden ze af en toe afgeleid, om te testen of ze daarna beter in staat waren om een keuze te maken. De uitkomst van het onderzoek (PDF) is niet erg opbeurend voor mensen die vaak op gevoel een beslissing nemen, of afleiding zoeken om een probleem op te lossen. De proefpersonen scoorden namelijk relatief slecht in die gevallen. Ze maakten vaker verkeerde keuzes, als ze werden gedwongen om een snelle beslissing te nemen. Ook slaagden ze er meestal niet in om de beste auto of het ideale appartement te kiezen na een periode waarin ze alleen onbewust over een probleem hadden nagedacht.

Het onderzoek is in tegenspraak met de populaire theorie dat snelle, intuïtieve beslissingen vaak tot de juiste keuzes leiden. Vooral in Nederland is daar veel onderzoek naar gedaan. Ap Dijksterhuis van de Universiteit van Amsterdam kwam bij verschillende experimenten tot de conclusie dat mensen de beste keuzes maken als ze zich laten leiden door het onbewuste. De Amerikaanse journalist Malcolm Gladwell schreef in 2006 een boek over die theorie met de titel Blink, dat uitgroeide uit tot een wereldwijde bestseller. "De beweringen in dat soort boeken zijn misleidend en zelfs gevaarlijk", zei Ben Newell, de leider van het onderzoek aan de universiteit van New South Wales. "In tegenstelling tot de Nederlandse onderzoekers hebben wij geen bewijs kunnen vinden voor de superioriteit van beslissingen op basis van onbewuste gedachten." "Ons onderzoek wijst zelfs uit dat zulke beslissingen ervoor zorgen dat je irrelevante factoren te veel meeweegt. Als je afgaat op je gevoel, schat je informatie die je het recentst heb gezien bijvoorbeeld automatisch in als belangrijker, terwijl dat natuurlijk niet zo is."  

© MAROKKO.NL 2008
onderzoek
gevoelsmatige beslissing
misleidend
onjuiste keuzes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?