Polygaam huwelijk mag in Amsterdam

algemeen
86
13 aug '08
Polygame huwelijken die in het land van herkomst zijn toegestaan, worden in Amsterdam gewoon geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie.

De VVD in de gemeenteraad is verbijsterd en wil opheldering van het college over de veelwijverij.

"Polygame en bigamische huwelijken zijn in Nederland niet voor niets verboden", zegt VVD-woordvoerder Robert Flos. "Deze huwelijken zijn een uiting van onderdrukking van de vrouw. Het is van de gekke dat deze huwelijken door de Dienst Persoonsgegevens (DPG) worden geregistreerd. In plaats daarvan zou aangifte moeten worden gedaan."

Een woordvoerder van de dienst bevestigt dat inschrijving van polygame huwelijken plaatsvindt. Het gaat om huwelijken van mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en die in het herkomstland volgens de wet zijn toegestaan. Bekende gevallen betreffen huwelijken uit onder meer Marokko, Egypte, Pakistan en India. De dienst heeft geen cijfers beschikbaar over exacte aantallen.

Een jurist van de DPG legt uit dat registratie van meervoudige huwelijken alleen mogelijk is indien de partners niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of daarvoor in aanmerking willen komen. Wie de Nederlandse nationaliteit wil bemachtigen, zal eerst zo vaak moeten scheiden dat nog slechts één huwelijk overblijft, aldus Telegraaf.nl.

De VVD wil ook weten of bij inschrijving van bigamische en polygame huwelijken wordt gecontroleerd op schijnhuwelijken of uitbuiting.

© MAROKKO.NL 2008
polygaam huwelijk amsterdam marokko egypte pakistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?