Matig Jong Oranje dankzij penalty naar kwartfinale

sport
34
13 aug '08
Oranje heeft de kwartfinales bereikt van olympisch voetbaltoernooi.

De ploeg van bondscoach Foppe de Haan deed dat zeer moeizaam en zonder overtuiging met een minimale 1-0 overwinning op Japan.

In de zeventigste minuut dribbelde Ryan Babel het Japanse strafschopgebied in. Hij stuitte op Keisuke Honda, die de spits iets te ruig aanpakte. De Nederlander ging maar al te graag liggen. Scheidsrechter Hector Baldassi wees naar de stip, vanwaar Gerald Sibon scoorde met een slap rollertje door het midden.

Tot die tijd had Jong Oranje zeventig minuten aanvallend niets uitgericht. Doelman Shusaku Nishikawa moest één keer ingrijpen bij een vrije trap van Jonathan De Guzman en zag Royston Drenthe bij een andere vrije trap de paal raken.

Meer gevaar stichtte Nederland niet, ook niet na de 1-0. Roy Makaay, Babel en Sibon waren onzichtbaar en kregen zelden een bal van hun ploeterende ploeggenoten. En áls zij in balbezit kwamen, dan was hun handelingssnelheid zo traag, dat er nimmer een goede voortzetting kwam.

Japan speelde evenmin goed, maar leek meer dreigend dan Oranje. In de eerste helft grepen Kew Jaliens en Calvin Jong-A-Pin nog net op tijd in voor een Japanner kon uithalen. Na rust moest doelman Kenneth Vermeer eerst oppassen bij een zwabberende uithaal van Yohei Toyoda, waarbij hij met moeite de bal uit zijn doel hield.

En in de 59ste minuut knalde Masato Morishige vanaf twintig meter op de paal. In de daaropvolgende rebound had Vermeer opnieuw geluk. Ditmaal omdat Toyoda niet op de teruggekaatste bal had gerekend en de bal naast mikte, aldus Vi.nl.

Zo lukte het Jong Oranje zich te kwalificeren voor de kwartfinale zonder ook maar één minuut te overtuigen en zonder ook maar één uitgespeelde kans te creëren. In de volgende ronde wacht zaterdag een ontmoeting met de winnaar van Groep A. Argentinië bezet momenteel de eerste positie en heeft aan een gelijkspel tegen Servië genoeg om de groepswinst op te eisen.

© MAROKKO.NL 2008
oranje china sibon babel vermeer makaay japan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi