VN-rapport bekritiseert strenge Britse wetgeving

buitenland
3
16 aug '08
Groot-Brittannië is in een rapport van de Verenigde Naties ernstig bekritiseerd over zijn anti-terrorismebeleid.

Het rapport zet vraagtekens bij Britse wetten die terrorisme moeten tegengaan, wetten die de vrijheid van meningsuiting beperken en het gebruik van het atol Diego Garcia in de Indische Oceaan voor de uitlevering van terreurverdachten.

 Het rapport werd 30 juli gepubliceerd.Het rapport van de VN-Mensenrechtencommissie hekelt een wet die gebruikt wordt om informatie buiten het publieke domein te houden en klokkenluiders het zwijgen op te leggen. Onder deze wet werd vorig jaar een Britse ambtenaar veroordeeld, omdat hij een geheim memo over een ontmoeting tussen de Amerikaanse president George Bush en de toenmalige Britse premier Tony Blair over Irak had geopenbaard. Oorspronkelijk maakte de wet deel uit van Koude Oorlog-beleid om informatie over de nationale veiligheid te bewaken. De Mensenrechtencommissie gaf blijk van zijn bezorgdheid dat wordt geprobeerd belangrijke publieke onderwerpen buiten de media te houden. Het rapport merkt op dat 'onthulling van informatie wordt bestraft, zelfs wanneer de nationale veiligheid niet in het geding is'.Sinds de zelfmoordaanslagen in Londen in 2005, waarbij 52 mensen om het leven kwamen, heeft Groot-Brittannië een serie anti-terroristische maatregelen doorgevoerd. Het VN-orgaan brengt iedere drie jaar op eigen verzoek een rapport uit over de situatie van de mensenrechten in een land.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft in een verklaring laten weten dat het rapport bijdraagt aan het verbeteren van de mensenrechten in de praktijk. "Het Verenigd Koninkrijk kan trots zijn op haar mensenrechten", aldus het ministerie. Vrijdag was het echter niet beschikbaar voor een interview.
Groot-Brittannië staat sinds kort in de aandacht wegens maatregelen die volgens mensenrechtengroepen voorbijgaan aan wat nodig is om het land tegen terrorisme te beschermen. Het beschikt over de meest ondoordringbare geheimhoudingswetten. Verschillende nieuwe veiligheidsmaatregelen worden binnenkort in het parlement behandeld, waaronder een wetsvoorstel dat juridische onderzoeken in het geheim toestaat wanneer de regering meent dat de nationale veiligheid gevaar loopt. Ook is het onder die wet mogelijk jury's niet meer op te roepen.De commissie dringt daarnaast aan op een onderzoek naar veronderstelde mensenrechtenschendingen op Diego Garcia, een klein atol in de Indische Oceaan dat verhuurd wordt aan de Verenigde Staten. Zeker twee terreurverdachten zijn naar het eiland gevlogen, waar zij mogelijk verhoord werden. De bevolking van het eiland, zo'n tweeduizend mensen, moest vanwege de verhuur aan de VS vertrekken. Andere kritiek in het rapport richt zich op nieuwe terreurmaatregelen, zoals het plan van de regering om het voorarrest te verlengen tot 42 dagen. Aanvankelijk was dat veertien dagen, maar in 2006 werd een anti-terreurwet aangenomen die die periode verlengde tot 28 dagen. Nu moet dat van de regering 42 dagen worden. Een bepaling in die wet die hierbij aansluit, is dat de toewijzing van een advocaat met 48 uur vertraagd mag worden als de politie denkt dat de toewijzing kan leiden tot bemoeienis met bewijsmateriaal of andere verdachten.

Ook 'libel tourism' wordt bekritiseerd. Hierbij beginnen buitenlanders rechtszaken tegen media, die zij hoogstwaarschijnlijk in hun eigen land niet zouden winnen, maar in Groot-Brittannië wel. Volgens het rapport worden zo 'kritische media, die zaken van groot maatschappelijk belang behandelen, ernstig ontmoedigd en beïnvloedt het op negatieve wijze de mogelijkheden voor deskundigen en journalisten hun werk te publiceren'.  

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2008
vn
wetgeving
anti-terrorisme
groot-brittanie
kritiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?