Protestoptocht tegen Zwarte Piet afgelast

algemeen
51
29 aug '08
Organisatoren zwichten voor bedreigingen.

De protestmars tegen Zwarte Piet die zaterdag zou worden gehouden in de binnenstad van Eindhoven, is afgelast. Dat heeft het Van Abbemuseum vrijdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn de 'vele heftige reacties' op de mars, waarbij wordt gedreigd met geweld.

Het museum had in het kader van de tentoonstelling 'Becoming Dutch' de twee kunstenaars Anette Kraus en Petra Bauer de gelegenheid gegeven om een actie te houden tegen Zwarte Piet.

De tentoonstelling richt zich op 'gevoelige kwesties' in de Nederlandse samenleving zoals identiteit, nationaliteit, burgerschap en sociale cohesie. De twee kunstenaars wilden met hun project in de winkelstraten van Eindhoven de 'koloniale geschiedenis en de racistische structuur die ten grondslag ligt aan deze traditie aan de oppervlakte krijgen'. "Het is moeilijk om hierover te discussiëren in Nederland, omdat veel mensen de traditie in ere willen houden", aldus het museum. Agressie

Volgens het museum heeft het project van Kraus en Bauer 'de aandacht getrokken van personen in onze samenleving die geen discussie willen aangaan, maar alleen met agressie reageren met op de door de kunstenaars voorgestelde mars'. Hierdoor gaat de discussie steeds meer over subsidieverlening, vrijheid van meningsuiting en de openbare orde. Dat leidt af van wat het museum aan de orde wil stellen. "Een mars zou dat afleidende effect alleen maar versterken", motiveert het museum het besluit, aldus Dag.nl.

Hoewel het museum had verwacht met Zwarte Piet een gevoelig thema aan te snijden, was dit niet voorzien. "Als museum zijn we zeer geschokt door het extreme negativisme en dreigend geweld in de reacties die het gevolg zijn van de aankondiging van deze mars." Openbaar debat

Het museum blijft achter de kunstenaars staan en organiseert binnenkort een openbaar debat over het project. Kraus en Bauer laten weten dat de reacties 'eens te meer' de gevoeligheid van het onderwerp aantoont. "Dit sterkt onze overtuiging dat het fenomeen Zwarte Piet en de structuren die hieraan ten grondslag liggen besproken moeten worden."

Doorbraak, een 'linkse basisorganisatie die strijdt voor een ecologisch duurzame wereld zonder uitbuiting', is medeorganisator van de mars. De organisatie meldt in een reactie dat het besluit om de mars af te gelasten eenzijdig door het museum is genomen. "Het Van Abbemuseum en de gemeente Eindhoven zijn gezwicht voor de bedreigingen van het racistische en nationalistische gepeupel, dat maatschappelijk steeds meer terrein aan het veroveren is."

© MAROKKO.NL 2008
zwarte piet protestmars van abbemuseum anette kraus petra bauer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi