sport
231
30 aug '08
PSV heeft al op dag één van het nieuwe voetbalseizoen zijn kandidatuur voor een 22ste landstitel gesteld.

Een helft lang deden de Eindhovenaren de 20,000 fans in het stadion van opponent FC Utrecht niet smullen van voetbalgenot, maar vier doldwaze minuten vlak voor de pauze brachten het team van Huub Stevens in veilige haven. Het eindigde bij 1-5.

Klagen deed Utrecht-coach Willem van Hanegem niet, maar het voetbaldier bij uitstek moet ook geweten hebben dat zijn ploeg niet opgewassen kon zijn tegen het uitgekookte PSV. Dat laatste kwam tot uiting in de manier van spelen van de regerend landskampioen. Zelden groots, stabiel maar bij iedere uitbraak wel bijzonder effectief.

Nadat de sterk spelende Nordin Amrabat de buitenkant van de paal raakte bij de eerste echte mogelijkheid voor de Eindhovenaren, was het vijf minuten voor rust ook meteen gedaan met de Utrechtse geldingsdrang. Ibrahim Afellay bevond zich tussen drie spelers van de tegenpartij, maar wist met een hard wreefschot Michael Vorm voor het eerst het nakijken te geven.

Het bleek het startsein van enkele wervelende minuutjes. Een grove fout van Utrecht-verdediger Francis Dickoh zorgde ervoor dat Amrabat de goalie van de thuisploeg voor de tweede maal in drie minuten tijd stof tot nadenken gaf. Daarmee was de gifbeker echter nog niet leeg voor de Utrechtenaren, die een minuut daarna andermaal de bal uit het net mochten vissen. Dit maal was het Danny Koevermans die op aangeven van Afellay de derde van de middag binnen tikte.

Na rust onderscheidde uitblinker Afellay zich andermaal. Met een ziedend afstandsschot vergrootte de Oranje-international op schitterende wijze de sores van Van Hanegem, die naast de onoverbrugbare achterstand ook spelmaker Lucian Sanmartean geblesseerd uit had zien vallen. Genade kende PSV echter niet, en een klein kwartier voor tijd leek Danny Koevermans op aangeven van Carlos Salcido de eindstand op 0-5 te bepalen.

In de slotseconde van het duel deed Utrecht echter nog wel iets terug via de 17-jarige debutant Rafael Uiterloo, die kon profiteren van een van de paal terugspringende bal. Veel blije gezichten op de tribunes van de Galgenwaard leverde het niet meer op.