‘Nederlandse tolerantie was vaak desinteresse’

algemeen
206
1 sep '08
September staat voor honderdduizenden Nederlandse moslims in het teken van de Ramadan, de islamitische vastenmaand.

 Dit jaar vindt voor de vierde keer het Ramadan Festival plaats. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb en zijn collega Frans Timmermans verrichten de opening. Metro sprak Timmermans over de Ramadan, nieuwsgierigheid, tolerantie en onverschilligheid.

Wat brengt u bij de opening van het Ramadan Festival?
Ramadan is iets dat kennelijk honderdduizenden Nederlanders bezighoudt. Zelf ben ik er natuurlijk niet mee opgevoed, maar het idee van een vastentijd is me met mijn katholieke achtergrond niet vreemd. Toen ik een jaar of 13 was werd door niet-katholieken ook wel eens vreemd naar dat vasten gekeken, maar vond ik het heel leuk als mensen er interesse in toonden. Dat doe ik ook met mijn aanwezigheid bij het festival.

Is het belangrijk dat we interesse tonen in elkaars cultuur, tradities en religie?
Jazeker, als je geen belangstelling hebt voor anderen, leef je naast elkaar, niet met elkaar. Ik zou het ook leuk vinden als je meer moslims tegen zou komen tijdens carnaval. Het zou een wisselwerking moeten zijn. Het is goed als we nieuwsgierig naar elkaar zijn. Het is ook prima om andermans gebruiken raar te vinden, je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar ga eens kijken! Dan weet je in ieder geval waar je het over hebt als je ergens een oordeel over velt. Belangstelling is niet hetzelfde als het met elkaar eens zijn, zoals naar het Ramadan Festival gaan niet betekent dat ik moslim wil worden. Interesse hoeft niet altijd tot begrip te leiden, maar desinteresse leidt per definitie tot onbegrip.

Ondertussen zien we vooral onbegrip en polarisatie en lijkt het alsof verschillende groepen in discussies een andere taal spreken.
Het zou interessant zijn die taal te analyseren. Praten alsof je het allemaal al weet, je oordeel al klaar hebben, heeft weinig zin. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, durf je je door een ander te laten overtuigen. Afwijken van die bereidheid betekent het einde van de dialoog. Overigens is er ook sprake van toenemende belangstelling voor een fenomeen als de Ramadan, dat zie je ook aan de belangstelling voor het Ramadan Festival.

Nederlanders hebben het idee dat we altijd een tolerant land zijn geweest. Vindt u dat beeld kloppen?
We zijn in de loop van onze geschiedenis iets tolerantie gaan noemen wat onverschilligheid is. Iedereen zat opgesloten in zijn eigen zuil en als er conflicten tussen de zuilen waren werden die opgelost door de top van die groeperingen. Zo hebben we nooit geleerd conflicten met elkaar op te lossen. Dat werkt nu tegen ons. Voor een goed historisch besef zou De Eeuw van mijn vader van Geert Mak verplichte kost moeten zijn op school. Als je daarin leest over de tegenstellingen tussen de zuilen en over de intolerantie, zie je dat we er nu helemaal niet zo slecht voor staan.

We spraken over cultuur en religie, hoe religieus bent u?
Ik ben katholiek ‘light’. Ik ben het lang niet met alle standpunten van de paus eens, al helemaal niet wat betreft geboortebeperking of superioriteitsgevoel ten opzichte van andere religies. Net als heel veel andere katholieken hou ik meer van de katholieke cultuur dan van de religie.

Het Ramadan Festival begint vandaag, aluds Metronieuws.nl.

© MAROKKO.NL 2008
moslims
ramadan festival
ahmed aboutaleb
frans timmermans
ramadan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?