'Eerste officiële halal shampoo ter wereld'

economie
61
2 sep '08
De islamitische slager en de halal kruidenier zijn, met name in de grote steden, al enige tijd een bekend straatbeeld.

Beiden zorgen dat moslims de voor hun toegestane producten kunnen kopen. Vlees dat ritueel is geslacht en levensmiddelen waarin dierlijke vetten ontbreken.

Voor veel moslims is het belangrijk dat hun eten halal is, maar hoe zit dat met verzorgingsproducten? In veel daarvan zitten alcohol en dierlijke vetten. Ook al drink of eet je parfum en zeep niet, er is een stroming binnen de moslimgemeenschap die toch liever een product gebruikt waar geen alcohol inzit.

Drie jaar geleden was de Nederlandse moslima Pascalle Driouech tijdens de ramadan op zoek naar cosmetica zonder alcohol. "Ik wilde graag een deo en shampoo hebben waar geen alcohol in zat en heb heel wat tijd besteed aan het bestuderen van etiketten. Ik kwam tot de conclusie dat wat ik zocht er niet was. Het leek mij heerlijk als ik iets zou kunnen pakken waarvan ik zeker weet dat het goed zit. Een halal shampoo. Dat idee heb ik niet meer losgelaten."

Samen met haar echtgenoot Abdellatif en een chemicus – "die moest ons helpen met alle bestanddelen want daar wisten we niks van af" – werkte ze haar idee uit en bracht ze vorig jaar een halal shampoo op de markt. Voor dames. De herenshampoo volgde afgelopen februari.

Shafee Care Shampoo is de eerste officiële halal shampoo ter wereld. Abdellatif Driouech: "Er is meer halal cosmetica op de markt, met name in het Midden-Oosten, maar die hebben geen certificaat, en dus is het maar afwachten of het echt halal is." Shafee Shampoo heeft dat certificaat wel gekregen en wel van de Halal Quality Control, een in Den Haag gevestigde instantie. Die goedkeuring kwam pas na vier aanpassingen, omdat eerdere producties niet halal genoeg waren. Het staat nu zwart op wit dat deze shampoo onder andere geen dierlijke vetten, geen alcohol en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Elke moslim kan daarom met een gerust hart dit flesje op het doucheplankje neerzetten.

Is er een verschil tussen een gewone en halal shampoo? Anders dan dat de ingrediënten stuk voor stuk zijn bekeken en beoordeeld, eigenlijk niet. Net als veel andere shampoos geeft Shafee Shampoo glans en volume en maakt het het haar zacht. En voor de heren verbetert het ook nog de haarstructuur, vertelt Abdellatif. Moslim of niet, een mooie, glanzende bos mét volume is toch iets dat veel mensen wensen.

In de dagen voor Sahfee Shampoo waren moslims min of meer verplicht hun heil te zoeken bij niet-halal producten. De enige andere mogelijkheid was de haren niet wassen. Driouech: "Dit product maakt mensen ook bewust. Veel mensen weten niet dat in cosmetica allerlei dierlijke vetten worden gebruikt. Ik wist dat ook niet. Als je al een etiket leest, is het vaak onbegrijpelijk. Ga dan maar eens uitzoeken wat het betekent. Dan is het veel makkelijker een product te pakken waarbij je je niks hoeft af te vragen en waarvan je zeker weet dat het verantwoord is." Het blijft niet alleen bij shampoo. Over een maand kan er halal worden gedoucht met de shower gel. Een bodylotion en deo zijn in ontwikkeling.

In Nederland is 1 op de 15 mensen moslim. Dat zijn ruim één miljoen mensen. Een interessante en grote doelgroep. Bovendien is de nieuwe generatie moslims kritisch. Zij willen graag producten gebruiken die 'rein' zijn en willen daar ook geld aan uitgeven. Maar het moet wel goed zijn. Driouech: " Voor mij was het belangrijk dat het een kwaliteitsproduct zou worden. Halal, maar goed. Je hebt er niks aan als het niet lekker ruikt, als het niet verzorgt en geen glans geeft. Dan koopt niemand het."

Niet alleen moslims zijn geïnteresseerd, zo blijkt. Driouech krijgt ook veel reacties van 'natuurmensen', kopers van reformproducten en biologische producten, vegetariërs en veganisten. Die willen niet alleen mooi, maar ook verantwoord haar, aldus Bndestem.nl..

Sahfee Care Shampoo kost 3,50 euro. Te koop bij verschillende supermarkten en drogisterijen. Binnenkort ook in vijftien Etos drogisterijen in Nederland.

© MAROKKO.NL 2008
sahfee
care
shampoo
halal
moslims
ramadan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi