Mohammed Enait hoeft niet op te staan voor rechtbank

algemeen
1319
6 sep '08
De moslimfundamentalist en advocaat Mohammed Enait hoeft niet meer op te staan als de rechters de zaal binnenkomen.

Enait stelt dat opstaan in strijd is met zijn geloof. De rechtbank in Rotterdam heeft hem gelijk gegeven, meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Volgens Enait, onlangs beëdigd als advocaat, stelt de islam dat alle mensen gelijk zijn. Daarom kan hij niet voor anderen kan opstaan, vindt hijzelf. Het openbaar ministerie heeft daar bezwaar tegen, zegt een woordvoerster. Het OM heeft de zaak aangekaart bij de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak. "Het is gangbare praktijk om voor de rechter te gaan staan."

Enait kwam eerder in het nieuws nadat de Sociale Dienst hem een baan had geweigerd omdat hij vrouwen geen hand wil schudden. De Rotterdamse rechtbank wees het bezwaar van Enait daartegen vorige maand af.

VVD-Kamerlid Henk Kamp reageert furieus op het nieuws dat Enait niet meer hoeft op te staan voor de rechters. "Dit is cultuurrelativisme ten top. Het is ontoelaatbaar om dit in een rechtsstaat toe te laten. Iedereen moet gewoon opstaan voor de rechter. Punt." Kamp heeft minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) om opheldering gevraagd, aldus Depers.nl.

De rechtbank in Rotterdam was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

© MAROKKO.NL 2008
mohammed enait rechtbank advocaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?