Hoofddoekje aftrekken is strafbaar

algemeen
231
15 sep '08
Politierechter mr. R. Roukema vond de kwestie ‘lastig’.

De Dordtse rechtbank had maandag een principe-oordeel kunnen vellen over een heel nieuw strafbaar feit: het trekken aan de hoofddoek van een moslima, waardoor haar haren in het openbaar zichtbaar worden. Justitie schaart deze handeling onder het wetsartikel ‘belediging’.


Officier van justitie mr. M. Luijpen eiste tegen een 51-jarige Dordtenaar dan ook een boete van 200 euro.

De man kreeg het eerder dit jaar op straat aan de stok met een vrouw, omdat zijn hond aan haar schoenen zou hebben gelikt.

De woordenwisseling liep uit op een kort handgemeen, waarbij aan de hoofddoek van de vrouw zou zijn getrokken. De man ontkent, maar een getuige bevestigde de aangifte door de vrouw.

Politierechter mr. R. Roukema achtte het trekken aan de religieuze hoofdbedekking weliswaar bewezen, maar sprak de verdachte toch vrij, omdat hij niet bewezen vindt dat de man de vrouw op deze wijze bewust wilde beledigen of kwetsen.

Door deze uitkomst ontstond vooralsnog geen jurisprudentie op dit onontgonnen gebied.

Bij gebrek aan uitspraken in soortgelijke zaken, had justitie zelfs een deskundigenrapport laten opstellen door antropologe dr. Bartels van de Vrije Universiteit.

Zij schrijft dat het merendeel van de moslima’s - zo niet alle moslima’s - het aftrekken van de hoofddoek door een onbekende man als een belediging ervaart, aldus Ad.nl.

De rechter vond de kwestie ‘lastig’. Hij vond enkel het feit al dat justitie hiervoor een deskundigenrapport moest laten maken, een teken dat het niet direct gaat om een breed maatschappelijk gevoelde vernedering. ,,Als jongeren op stap gaan met het doel vrouwen hun hoofddoek af te trekken, ligt dat heel anders. Maar deze meneer is geen notoire hoofddoekjestrekker. Onder deze omstandigheden ontbrak de opzet dat hij wilde kwetsen.’’

© MAROKKO.NL 2008
roukema hoofddoek moslima rechtbank m. luijpen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi