Praten over seks voor veel Marokkanen 'hasjoema'

algemeen
134
16 sep '08
Vader van slachtoffertje pedofiel doorbreekt taboe

De Marokkaanse vader van een slachtoffer van een pedofiel sprak op tv over het misbruik van zijn zoon. Hij doorbreekt een groot taboe.

„Het komt niet vaak voor dat Marokkanen zo open zijn over seksueel misbruik”, zegt Fadma Bouchataoui, beleidsmedewerker bij het kenniscentrum COS in Rotterdam. De vader van het vijfjarige slachtoffer uit Utrecht sprak, weliswaar onherkenbaar, met televisiezender SBS6 over het misbruik van zijn zoon door een pedofiel. „Wellicht heeft hij met zijn televisieoptreden een kleine deur geopend naar meer openheid over seks en seksualiteit in de Marokkaanse gemeenschap.”

„Met je kinderen praten over seksualiteit is zogezegd not done. Ook niet als het gaat om seksueel misbruik door volwassenen of verkrachtingen door leeftijdsgenoten”, zegt Bouchataoui. Zij onderzoekt in opdracht van het ministerie van volksgezondheid, de beleving van seksualiteit onder Marokkaanse jongeren in Nederland. „Diverse onderzoeken wijzen uit dat juist deze jongeren slechte voorlichting krijgen over seks en seksualiteit. Ouders praten niet of nauwelijks met hun kinderen over dit onderwerp. Een Marokkaans kind wordt al vroeg geleerd dat sommige dingen hasjoema zijn. Met de islam heeft dat niets te maken. In de koran wordt juist expliciet ingegaan op seks.”

Hasjoema is een Arabisch woord waarvoor geen goede Nederlandse vertaling is. Het zit het dichtste bij de woorden schaamte of grenzen. Hasjoema laat zich het best uitleggen aan de hand van voorbeelden: tijdens een familieavond naar een film kijken en op het moment dat twee mensen in de film aanstalten maken om elkaar te zoenen, meteen wegzappen. De vrouwen in de kamer kijken beschaamd weg. De ogen strak gericht op de vloer, de muur of het plafond. Elkaar aankijken mag niet, want dat is hasjoema. Voor de vrouwen geldt dat je niet recht in de ogen van je vader, je oom of je opa kijkt wanneer je overdadig make-up draagt, bijvoorbeeld. Een weinig verhullend jurkje of truitje draag je evenmin, ook niet thuis.

Ook mannen hebben zich hasjoema te gedragen en de grenzen te respecteren, maar er wordt vaak met twee maten gemeten. Van vrouwen wordt hasjoema verwacht, maar over mannen die zich niet binnen de grenzen gedragen, doen Marokkanen doorgaans lacherig. Het gevolg is dat seks altijd een taboe-onderwerp is.
 
Een ander gevolg is dat kinderen wel met elkaar praten over seksualiteit, maar niet met hun ouders. Bouchataoui: „Ze lichten elkaar verkeerd in of halen hun informatie over seks van internet. Dat moet een ouder niet willen. Je weet niet wat ze lezen en hoe ze dat interpreteren.”

Bouchataoui pleit voor meer openheid in de Marokkaanse gemeenschap. „Je kunt je kinderen alleen wapenen tegen seksuele uitwassen als je ze zelf goed voorlicht en als je kinderen weten dat ze met hun vragen bij jou terecht kunnen.”
 
De behoefte aan meer voorlichting is er volgens de onderzoekster wel. „Ik ken genoeg voorbeelden van Marokkaanse moeders en vaders die zich afvragen hoe ze zo’n gesprek moeten beginnen en hoe zij hun kinderen moeten informeren. Hasjoema bestaat nog altijd omdat het al eeuwen verankerd is in de Marokkaanse cultuur.”

Vorige week ontstond commotie toen bleek dat de pedofiel, na het uitzitten van zijn straf, terugkeerde naar de Utrechtse wijk Overvecht. Hij woont in de flat waar ook het vijfjarige slachtoffer woont, aldus Trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2008
sex pedofiel marokkanen fadma bouchataoui cultuur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?