Afellay: 'Ramadan geeft juist kracht'

sport
25
16 sep '08
Ibrahim Afellay ondervindt weinig last van het spelen van topvoetbal tijdens de ramadan.

Afellay voetbalt dezer dagen met overtuiging en oogt ontspannen. "Toch is er puur qua voetbal niet zoveel veranderd", zei de Utrechter gisterochtend na de training in het Philips Stadion. "Misschien dat het wat meer opvalt omdat je een paar keer scoort." Wel is hij als voetballer volwassener geworden.

Na de wedstrijd tegen Sparta beaamde hij al dat hij zich niet zo gemakkelijk meer uit zijn concentratie laat halen. "Hoe reageer je op overtredingen? Wat doe je als er niet gefloten wordt? Je leert daar steeds op te anticiperen. Ook Huub Stevens besteedt daar veel aandacht aan, ook in de trainingen."

Zijn progressie heeft ook 'gewoon' met ervaring te maken, zegt hij. Afellay is nog maar 22 jaar, maar hij begint vanavond al aan zijn vierde Champions League-campagne. "Hoe meer wedstrijden je speelt, hoe meer ervaring je krijgt. Ik heb in korte tijd natuurlijk best wat meegemaakt. Ja, dan doel ik ook op het EK. Dat is het hoogste podium, je traint en speelt met de beste voetballers op je heen en steekt daar ontzettend veel van op."

Opzienbarend is dat Afellay zijn vorm etaleert terwijl hij midden in de ramadan, de islamitische vastenmaand, zit. Hij heeft er geen last van, zegt hij, integendeel. " Ik heb de afgelopen jaren geleerd om daarmee om te gaan. Ik verzorg mijn lichaam goed. Oké, je verliest wat kracht, maar ik weet waarvoor ik het doe en krijg er ook ontzettend veel voor terug. Ja, van boven. Dat is moeilijk uit te leggen. Het is een gevoel. Noem het mentale kracht."

Bij het Nederlands elftal had Afellay wel een paar onderonsjes met John Heitinga, die vanavond tegenover hem staat. Afellay kijkt uit naar de wedstrijd tegen de Spanjaarden. "De Champions League blijft iets apart, dit zijn de wedstrijden waarvoor je het doet. Ik heb Atlético een paar keer gezien en we weten wat we kunnen verwachten. Het is gewoon een fantastische ploeg. Kijk alleen maar naar de namen. Het zal zwaar worden, maar wij gaan gewoon proberen zo goed mogelijk voor de dag te komen."

© MAROKKO.NL 2008
ramadan
afellay
champions league
atlético madrid
john hetinga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi