Marokkaanse spion werkt op vliegveld

algemeen
9
16 sep '08
De Marokkaanse spion Ré L. heeft sinds afgelopen zomer een baan bij Rotterdam Airport.

De vliegvelddirectie is op de hoogte van zijn ontslag door de Rotterdamse politie, maar ziet geen aanleiding hem een baan te weigeren, aldus het AD.

Ook de AIVD is akkoord gegaan met de nieuwe aanstelling van L., die moest vertrekken na een tip aan de inlichtingendienst over zijn spionageactiviteiten voor de Marokkaanse geheime dienst.

,,Hij heeft een kantoorfunctie gekregen. Maar hij mag niet op het airside-gedeelte van het vliegveld komen. Daarvoor is goedkeuring nodig en die heeft hij niet gekregen van de autoriteiten,’’ licht woordvoerster Désirée Breedveld van de luchthaven toe. ,,Maar een fundamenteel bezwaar hem hier te laten werken, is er niet.’’

L. is geen onbekende van het Rotterdamse vliegveld. De brigadier leidde er drie werkgelegenheidsprojecten voor kansloze jongeren. Het laatste project werd omarmd door prinses Máxima, die er ook haar naam aan verbond. L. verricht nu soortgelijk werk voor Rotterdam Airport, waar hij al werkte toen hij nog agent was.

De ontslagen agent wordt niet vervolgd. Het ambtsbericht van de AIVD gaf onvoldoende aanknopingspunten voor vervolging. De VVD zet hier vraagtekens bij. ,,Ik vind het bijzonder vreemd, wel een ontslag, maar geen vervolging. Het lijkt of er meer achter schuilgaat,’’ zegt Kamerlid Teeven.

Volgens Khalid el Yattioui van de allochtone politievereniging Paraat is het een incident. ,,In al mijn jaren bij de politie ben ik nog nooit benaderd door de Marokkaanse overheid.’’ Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, kan zich de interesse van de Marokkaanse geheime dienst voor Nederlandse Marokkanen echter goed voorstellen. ,,Wat mij echter wel verbaast, is dat ze aankloppen bij een agent, terwijl ze ook samenwerken met de AIVD.’’ De inlichtingendienst heeft zelf ook een medewerker in Marokko gestationeerd.

© MAROKKO.NL 2008
ré l. spion
marokkaan
rotterdam airport
aivd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi