'Vriend van de koning belooft een modern Marokko'

buitenland
125
19 sep '08
Vriend Mohamed VI klaar voor monsterzege bij parlementsverkiezingen

Een vriend van koning Mohammed VI maakt de oppositie vleugellam. Hij belooft een modern Marokko en waarschuwt tegen islamisme.

Fouad El Himma, waar hij ook wordt verwacht, mensen kijken reikhalzend naar hem uit. Deze protegé van Mohammed VI wil het boegbeeld van een dynamisch Marokko zijn. Morgen en zondag doet zijn partij, de PAM (Parti Authenticité et Modernité), voor het eerst mee aan de parlementsverkiezingen.

In vier steden vinden herverkiezingen plaats, omdat daar de uitslagen van de vorig jaar gehouden stembusgang ongeldig zijn verklaard. Grote vraag is of de partij van El Himma een monsterzege haalt op zijn grote rivaal: de islamitische partij voor vrede en ontwikkeling, de PJD.

Of hij nu is gestoken in een antracietgrijs pak met twee telefoons in zijn rechterhand, of opgestroopte hemdsmouwen en een Ray-Ban zonnebril draagt, of op het platteland naast een tractor staat: Fouad El Himma heeft de uitstraling van de ideale schoonzoon en symboliseert de nieuwe generatie jonge leiders van Marokko.

Zijn carrière begon al vroeg. Op de middelbare school zat hij met kroonprins Mohammed VI in de klas. Ze werden boezemvrienden en later, toen hij in 1999 toetrad tot het koninklijk kabinet, ontwikkelde El Himma zich tot zijn vertrouwensman.

Vorig jaar zomer nam hij tot ieders verbazing ontslag en stelde zich als éénmanskandidaat verkiesbaar bij de parlementsverkiezingen. Hij versloeg alle kandidaten in zijn kiesdistrict Rahmna, zijn geboortestreek. Kiezers kusten zijn hand alsof hij de koning zelf was. En ook de partij die hij onlangs heeft opgericht, is immens populair, vooral bij de Marokkaanse elite.

Zakenmannen als de grootindustrieel Aziz Akhenouch, of voormalige linkse activisten die onder het vorig regime jarenlang gevangen zaten, zoals Saleh El Ouadie, iedereen wil een plaatsje binnen deze nieuwe partij. In het weekblad TelQuel belooft El Himma trouw aan de tradities, hij zal een ’open en tolerante islam in ere houden’ en tegelijkertijd een modern land ontwikkelen.

Politieke partijen met een roemrucht verleden, zoals de socialistische USFP die jarenlang oppositie voerde tegen het koningshuis, en de oude verzetspartij Istilqlal, die aan de wieg stond van de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1956, hebben hun glans verloren. Hun leiders zitten er al dertig jaar en lijken volledig in beslag genomen door interne ruzies die zij uitvechten in de media.

Het is de paradox van het moderne en democratische bewind onder Mohammed VI: de opkomst van de meest vrije parlementsverkiezingen ooit in Marokko gehouden, in september vorig jaar, was historisch laag. Slechts 37 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen en daarvan bracht maar 19 procent een geldige stem uit.

Het succes van El Himma toont dat de Marokkaanse elite en degenen die de moeite nemen om te gaan stemmen, eigenlijk alleen maar de koning of iemand uit zijn entourage vertrouwen. Via El Himma’s partij bestrijdt de koning de oppositie, aldus Trouw.nl.

Het enige alternatief voor het koningshuis zijn de islamisten en hun partij de PJD. Fouad El Himma is over één punt dan ook heel duidelijk: hij wil voorkomen dat het moslimfundamentalisme de overhand krijgt.

© MAROKKO.NL 2008
mohammed vi
fouad el himma
marokko
parti authenticité et modernité
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi