'Marokko bespioneert Nederlandse berbers'

algemeen
0
19 sep '08
De Tweede Kamer is boos over vermeende inmenging van Marokko in de binnenlandse aangelegenheden.

De spionagerel leidt ook in Marokko tot felle discussie: Marokko zou het vooral gemunt hebben op de berbers in het buitenland; in Nederland wonen voornamelijk inwoners uit het Rif gebergte, aldus de Wereldomroep.

Aanleiding voor de opwinding was het ontslag van een Rotterdamse politieagent, die gegevens over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zou hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Deze week werd bekend dat de ambassade twee maanden geleden onder druk van Den Haag twee medewerkers heeft teruggeroepen. Zij zouden de agent hebben geronseld. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft te verstaan gegeven niet gediend te zijn van deze inmenging vanuit Rabat. De Tweede Kamer wil nu een spoeddebat over de kwestie.

Het lijkt er op dat de kwestie van de Rotterdamse agent geen geïsoleerd incident is. Het Rotterdamse gemeenteraadslid Fouad el Haji vertelde voor de televisie dat hij ook benaderd was, "evenals een ex-Kamerlid van Marokkaanse komaf". Het zou gaan om voormalig SP-Kamerlid Ali Lazrak.

Die ontkent te zijn benaderd, maar zegt dat ‘het wel bekend was dat de Marokkaanse inlichtingendienst in Nederland actief is'. Ook andere vooraanstaande Marokkaanse Nederlanders zouden volgens het Rotterdamse raadslid zijn gepolst voor samenwerking.

Een redacteur bij de Wereldomroep bevestigt dat deze praktijken niet nieuw zijn. "De Marokkaanse regering heeft mij ook jaren geleden benaderd toen ik nog niet zo lang in Nederland woonde", aldus de redacteur.

"Eng", vond deze journalist de manier waarop de autoriteiten te werk gingen. "Eerst werd er gebeld namens de Marokkaanse ambassadeur in Nederland of ik wilde meewerken het imago van Marokko hier te verbeteren."

De Wereldomroep-medewerker weigerde, werd daarna op een congres 'achternagezeten door de persattaché', maar wist die te ontlopen. De redacteur zegt daarna nog twee keer te zijn gebeld; een keer op het werk en een keer thuis.

Ook in Marokko is ophef ontstaan over de zaak. Twee artikelen van de Arabische redactie van de Wereldomroep die letterlijk zijn overgenomen door de grootste Marokkaanse website, Hespress, hebben geleid tot tientallen felle reacties. De reacties komen van Marokkanen in Europa en in Marokko.

Rabat zou vooral een oogje willen houden op de berbers die in Nederland wonen, is de rode draad van de commentaren. "Wat Marokko bang maakt, is het feit dat een half miljoen berbers in Nederland wonen. Amsterdam is de derde berberstad na Nador en Huceima" en "De bevrijding van het Rif komt uit Europa", schrijft iemand die zich 'de ster van het Rif' noemt. "De Marokkaanse overheid is bang voor Marokkanen in het buitenland omdat zij berber zijn", aldus een andere reactie. Een geëmigreerde berber schrijft dat "dit regime ons eerst uit ons eigen land heeft verdreven en ons daarna hier naartoe heeft gevolgd".

Drie kwart van de 250.00 Marokkanen in Nederland is berber, inwoner van het Rifgebergte. Er is geen etnisch verschil met Arabische Marokkanen maar wel een verschil in onder meer taal en cultuur. In het verleden werden berbers als tweederangs burger behandeld, maar inmiddels is er meer erkenning voor hun taal en cultuur. Het Arabisch blijft echter de officiële voertaal.

Mahjoub Benmoussa, van het platform Buitenlanders Rijnmond, denkt dat de Marokkaanse overheid bang is voor migranten in Nederland "omdat de Marokkanen hier leven zonder controle, zich vrij bewegen op politiek niveau, op vakbonds- en cultureel niveau. Dat heeft invloed op Marokko zelf".

Said Boudouft, oud-voorzitter van het Nederlandse Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs, denkt dat Marokko ook om andere redenen heeft geprobeerd om Marokkanen in het buitenland onder controle te houden: economische overwegingen zouden meespelen (het geld van Marokkanen in het buitenland speelt een belangrijke rol in de Marokkaanse economie) en angst voor "islamitische cellen die in het verleden hebben bewezen dat ze ook in Marokko aanslagen kunnen plegen".

Overigens wordt de lange arm van Marokko niet alleen in Nederland gevoeld. Eerder dit jaar richtten Marokkaanse migranten uit verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje, België en Nederland, in Parijs het Forum voor Burgerschap en Solidariteit op.

De deelnemers veroordelen 'met klem alle inmenging van Marokkaanse autoriteiten.' Een door de Marokkaanse koning opgerichte adviesraad van Marokkanen in het buitenland moet volgens Forum ook in deze context worden uitgelegd.

© MAROKKO.NL 2008
marokko
spionage
berbers
nederland
marokkaanse ambassade
den haag