Martens ontdoet AZ van pover PSV

sport
65
21 sep '08
PSV heeft de ‘Europese week’ slecht besloten.

De Eindhovenaren verloren AZ, dat als verdiende winnaar van het veld stapte: 1-0. Met dank aan Demy de Zeeuw, die voorop ging in de strijd.

Het treffen tussen AZ en PSV was er één van twee clubs met een wrange nasmaak, overgehouden aan het laatst gespeelde duel. Waar PSV een maatje te klein was voor Atletico Madrid in Champions League-verband, moest AZ zelfs haar meerdere erkennen in ADO Den Haag. Zowel AZ-coach Louis van Gaal als zijn collega PSV-collega Huub Stevens zagen daarin aanleiding om hun formatie te wijzigen. Van Gaal deed dat zelfs behoorlijk ingrijpend, met basisplaatsen voor Demy de Zeeuw (eerder nog uit de gratie) en Niklas Moisander (debuterend). Stevens gaf Francisco Rodriguez, Balasz Dzsudzsak en Otman Bakkal de kans om hem vanaf het eerste fluitsignaal te overtuigen.


Geen van allen slaagden overtuigend in die missie. Alleen Demy de Zeeuw onderscheidde zich door werklust in een povere eerste helft, waar weliswaar veel strijd in zat, maar kansen schaars waren. Halverwege de eerste helft was Schaars dichtbij een treffer, maar hij kon niet tot een goed schot komen. Later zou ook Dembèle een dappere poging wagen, maar ook wist de ban niet te breken. Dat deed Danny Koevermans vlak voor de pauze bijna wel tegen zijn oude club. De spits mocht tamelijk vrij koppen, maar hij zocht het doel te hoog.


Na de pauze kreeg het weinig verwende publiek in Alkmaar eindelijk de strijd en passie waar het naar snakte. AZ speelde met het hart en creëerde enkele aardige kansen. Vooral Dembèle kreeg een oplegde kans, maar hij pegelde het leer hard over de lat. PSV stelde er bar weinig tegenover en moest zich na de pauze bijna onophoudend beperken tot verdedigen. Daardoor hing vrijwel de gehele tweede helft een Alkmaarse treffer in de lucht. Juist toen AZ zich leek neer te leggen bij een doelpuntloos resultaat, viel het doelpunt alsnog. Acht minuten voor tijd werd de ingevallen Maarten Martens met succes vrijgespeeld, waarna de Belg met een fraaie stift doelman Andreas Isaksson verschalkte: 1-0. De ontlading daarna was er één waarmee maanden sportieve kommer en kwel naar buiten kwam.


Dat tekende tevens de betrekkelijkheid van het resultaat. Waar de achterban na een kwartier nog schreeuwde om het hoofd van Van Gaal, ging na de bevrijdende treffer het dak eraf. PSV probeerde met het inbrengen van Stefan Nijland het tij nog wel te keren, maar deed dat zonder overtuiging.


Voetbalprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2008
psv eindhoven az alkmaar demy de zeeuw martens afellay bakkal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi