'Opleiding allochtone verplegers'

algemeen
7
21 sep '08
Zorggroep Elde krijgt van het ministerie van VWS een half miljoen euro voor de ontwikkeling van een huis met verpleegzorg voor allochtonen.

 De zorggroep heeft door bemiddeling van Currency Connect een succesvol beroep gedaan op het ministerie om de 500.000 euro los te peuteren in Den Haag, aldus Brabantsdagblad.nl.

De zorggroep onderzoekt ook of het mogelijk is met het ROC in Den Bosch een goede opleiding op te zetten voor verplegend en verzorgend personeel van allochtone afkomst. "Als we het huis openen, zijn die mensen dan opgeleid", aldus voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde Thijs Meulemans.

Het geld wordt de komende tijd vooral gebruikt voor een uitgebreid onderzoek naar de opzet van een in Nederland nog uniek verpleegcentrum voor allochtonen. "Ze zitten nu vaak als eenlingen in compleet Nederlandse zorghuizen en vereenzamen daar. Je komt tal van schrijnende gevallen tegen in het land. Door hen straks zorg te bieden met verplegend personeel dat de taal en de cultuur kent, kan die zorg veel beter worden. Ook hun eetgewoonten en gebruiken, zoals het gebruik van een bidruimte, kan allemaal in een allochtoon centrum een plaats krijgen", aldus Meulemans. De bedoeling is dat vooral zwaar dementerende of somatisch zieke allochtonen in dat nog te realiseren verpleeghuis onderdak krijgen. "Dat doe je niet alleen voor Boxtel en omgeving maar natuurlijk voor een grotere regio."

Zorggroep Elde heeft al een ruime expertise met Nieuw-Beekvliet in Sint-Michielsgestel waar ouderen uit overzeese gebieden wonen. "Die kunde en kennis kunnen we deels ook aanwenden voor de opzet van het nieuwe centrum voor allochtonen uit Marokko en Turkije."

Hij geeft aan dat Zorggroep Elde er nog zeker 3½ jaar over zal doen om dat nieuwe verpleegcentrum te realiseren. "We zijn nu natuurlijk nog druk in de weer met allerlei andere plannen." De voorzitter van de raad van bestuur vindt dat allemaal niet erg. "We kunnen die 3½ jaar uitstekend gebruiken om alles goed op te zetten."

© MAROKKO.NL 2008
zorggroep elde vws verpleegzorg currency connect
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi