Boeiende Klassieker levert geen winnaar op

sport
331
21 sep '08
In een uitermate boeiende Klassieker hebben Feyenoord en Ajax zondagmiddag de punten gedeeld.

 In een kolkende Rotterdamse Kuip eindigde Neerlands mooiste in een 2-2 gelijkspel.

Arbiter Braamhaar liet al na een kleine minuut spelen merken dat hij het kort wilde houden in de Rotterdamse Kuip. Diego Biseswar passeerde Gregory van de Wiel en dook eenmaal binnen de lijnen van het strafschop gebied gretig naar de grond. De leidsman wilde echter niets weten van de strafschop waar het hele stadion om schreeuwde en toonde de in Rotterdam weer in genade aangenomen buitenspeler een gele kaart wegens een fopduik.

Feyenoord, dat het zondagmiddag ook nog eens zonder de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst moest doen, startte getergd aan het duel met aartsrivaal Ajax. De elf van trainer Gertjan Verbeek verloren afgelopen week het UEFA Cup-duel met Kalmar FF (0-1) en wilden in de eigen Kuip absoluut wraak nemen voor die gevoelige nederlaag. Vanaf minuut één maakte Feyenoord zijn intenties duidelijk. Fel, onbevangen en ietwat opportunistisch trok de Stadionclub ten strijde.

De Amsterdamse opponent, midweeks wel succesvol in het Europese voetbaltoernooi, kreeg al in de negende minuut een forse tegenslag te verwerken toen miljoenenaankoop Miralem Sulejmani met een blessure het veld moest verlaten. De Serviër greep, na een onschuldig ogende actie, naar zijn hamstring en maakte zijn trainer Marco van Basten direct duidelijk gewisseld te moeten worden. Hij werd vervangen door de Braziliaan Leonardo, die zijn carrière in het Nederlandse betaalde voetbal begon in Rotterdam.

De eerste kans van het duel doemde na een kwartier op. Na een snelle uitbraak over de linkerkant van het veld kwam de bal terecht bij Klaas-Jan Huntelaar. Hij nam geen tijd zich te bedenken en haalde hard uit, maar vond doelman Henk Timmer op zijn weg. Feyenoord moest het, vooral in het eerste deel van het duel, hebben van de bevliegingen van Diego Biseswar. De handige vleugelspeler en zijn teruggekeerde kompaan in de Rotterdamse voorhoede Roy Makaay, bezorgden Van der Wiel en zijn mede-verdedigers een lastig middagje. Meer dan eens was Das Phantom de Ajax-verdediging te slim af, het ontbeerde Feyenoord echter aan een degelijke eindpass.

Ajax, dat tot dan toe nog niet echt in het stuk voorkwam, sloeg zeven minuten voor het rustsignaal hard toe. Tim de Cler kon ogenschijnlijk op zijn gemak uitverdedigen, maar deed dit met iets teveel bravoure. De Uruguayaan Luis Suárez veroverde de bal van de oud-Ajacied, zocht de achterlijn op en speelde de instormende Jeffrey Sarpong in. Deze controleerde goed en mikte de bal met een geplaatste volley in de korte hoek: 0-1.

Feyenoord verwerkte de tegenslag goed. Na de thee kwam de Rotterdamse ploeg sterk uit de kleedkamer. Nadat eerst Makaay uit kansrijke positie nipt over schoot, vond Jon Dahl Tomasson in de vijftigste minuut wel het doel. Biseswar dribbelde het strafschopgebied in en trachtte Maarten Stekelenburg met een puntertje het nakijken te geven. De goalie bracht redding, maar moest kansloos toezien hoe Tomasson de rebound met gevoel in de hoek knikte: 1-1.

Was de amusementswaarde van de Klassieker voor de Rotterdamse gelijkmaker al redelijk hoog, na de Feyenoord-treffer deden beiden ploegen er nog eens een schepje bovenop. Feyenoord, dat inzet koppelde aan strijd, gesteund door de hondstrouwe eigen aanhang de bovenhand, maar het was Ajax dat de kansen ook daadwerkelijk omzette in treffers. Huntelaar was in de 69e minuut de gevierde man aan de zijde van de recordkampioen. Een passeerbeweging van Suárez strandde toen twee Feyenoord-verdedigers goed ingrepen. Kans om het leer te ruimen kreeg de thuisclub niet, waar Huntelaar alert reageerde en Timmer van dichtbij het nakijken gaf: 1-2.

Met het inbrengen van oudgediende Michael Mols zette Verbeek alles op alles. Kansen leverde de komst van de spits niet direct op, wel speelde hij een hoofdrol bij de gelijkmaker. Urby Emanuelson vergreep zich licht aan de invaller toen een bal hoog het strafschopgebied werd ingebracht. De geslepen Mols wist bij het eerste contact direct wat hem te doen stond en liet zich vallen. Braamhaar, die al meerdere malen de roep om een Feyenoord-penalty negeerde, wees nu resoluut naar de stip. Tomasson werd belast met de druk, maar bleef uitrst koel en schoot goed binnen: 2-2.


Voetablprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2008
feyenoord ajax rotterdam amsterdam t
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi