Alleen nog les per laptop

algemeen
11
22 sep '08
Huiswerk inleveren via de computer, even chatten met een docent over de lesstof en toetsen digitaal maken.

Voor 55 brugklasleerlingen van het Ostrea Lyceum in Goes is dit schooljaar hun digitale werkelijkheid. 


Twee brugklassen (vwo en vmbo-kader) worden vandaag uitgerust met moderne minilaptops. Ze gaan een jaar lang experimenteren met digitaal onderwijs. De Universiteit van Twente onderzoekt het effect op de leerprestaties en betrokkenheid van de leerlingen.

De scholieren gebruiken de laptops tijdens de lessen. Bij een aantal vakken moeten ze het huiswerk op hun laptop maken en inleveren via de Elektronische Leeromgeving. Dit is een beschermde site waarop docenten opdrachten uitzetten en leerlingen hun werk kunnen inleveren.

,,Toetsen worden zo veel mogelijk digitaal afgenomen,’’ zegt Frans Peeters, ict-coördinator op het Ostrea Lyceum. ,,Bij wiskunde is dat lastig, maar bij de talen kan dat een voordeel zijn. Bovendien kan de docent zien of het huiswerk vier uur ’s middags of misschien ’s ochtends vroeg is ingeleverd. Bovendien zit er een plagiaatdetectie op de laptop.’’

De leerlingen mogen de minilaptops meenemen naar huis. De school heeft wel extra beveiligingsmaatregelen genomen en regels voor het gebruik opgesteld.

Zo mogen geen spelletjes of downloadprogramma’s worden geïnstalleerd. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 127 euro per dag. ,,De leerlingen mogen wel hun eigen muziek, foto’s en msn erop zetten. Onderlinge communicatie vinden we juist belangrijk.’’ Bijvoorbeeld met vakdocenten, die de avond voor een proefwerk online zijn om vragen van leerlingen te beantwoorden.

De proef is onderdeel van het innovatieproject Mobiele Onderwijsdiensten van SURFnet/Kennisnet. De Universiteit Twente onderzoekt niet alleen de verschillen tussen vmbo’ers en vwo’ers. De vwo-laptopklas wordt ook vergeleken met een klas zonder laptop, aldus Ad.nl.

Peeters: ,,We denken dat het kinderen motiveert. Het sluit aan bij hun snelle wereld.’’ Kinderarts Edmond Schoorel is minder enthousiast: pc’s op school kunnen een bedreiging zijn voor de ontwikkeling van het taal- en spraakvermogen.

© MAROKKO.NL 2008
laptop studie goes ostrea lyceum universiteit van twente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi