Verdonk zakt in peilingen

algemeen
16
22 sep '08
Rita Verdonks Trots op Nederland (TON) verliest de laatste weken steeds meer in de peilingen.

Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou Verdonk 11 zetels halen, volgens opiniepeiler Maurice de Hond. Vorige week waren dat er nog 14. De week daarvoor nog 18.

Afgelopen zomer stond Verdonk nog op 25 zetels in de peiling van De Hond. Hoewel je bij elke peiling vraagtekens kunt zetten, is de dalende trend onmiskenbaar en ook zichtbaar bij andere opiniepeilers. In de politieke barometer van Interview/ NSS zakt Verdonk van 20 naar 17 virtuele Kamerzetels, aldus Ad.nl.

,,Het is nog veel te vroeg om te constateren dat Verdonk over haar hoogtepunt heen is,’’ zegt hoogleraar kiezersonderzoek Henk van der Kolk van de Universiteit Twente. ,,Tenslotte is de gunst van de kiezer erg grillig. Maar duidelijk is wel dat Verdonk iets moet doen. Ze heeft de laatste tijd niet duidelijk gemaakt waarom zij beter is dan die andere politici waar ze zich tegen afzet.’’

Zelf wijt Verdonk het verlies aan de negatieve berichten in de media de laatste weken. Zo zei haar oude strijdmakker Ed Sinke dat Verdonk duizenden euro’s aan giften niet zou opgeven. Eerder had Verdonk Sinke weer verweten een greep in de partijkas te hebben gedaan.

Van der Kolk: ,,De achterban van Verdonk bestaat voor een groot deel uit mensen die geen vertrouwen hebben in zittende politici. Haar kiezers willen dat Verdonk hun problemen oplost. Maar tot nu toe heeft ze nog weinig originele ideeën gepresenteerd en door alle geruzie in haar partij lijkt ze ook nog eens op die andere politici waar haar achterban zo’n hekel aan heeft.’’

Verdonks woordvoerder Kay van de Linde erkent dat het gekrakeel van de afgelopen weken de partij geen goed heeft gedaan. ,,Dit is niet leuk, maar we laten ons niet gek maken,’’ zegt hij. ,,We zijn hard bezig met het opbouwen van de beweging. Met de gemeenteraadsverkiezingen moeten we er staan. Gewoon doorgaan is de beste manier om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen.’’

Ook opiniepeiler Maurice de Hond vindt het te vroeg om te concluderen dat het Rita-effect uitgewerkt is. ,,Ze kan zo weer al het verloren terrein terugwinnen. Maar ik verwacht dat niet op korte termijn.’’

De Hond wijt het verlies ook aan Verdonks slechte optreden bij de algemene politieke beschouwingen vorige week. Slechts 4 procent van de ondervraagden vindt dat zij het goed heeft gedaan. ,,Ze is er niet in geslaagd de negatieve beeldvorming te compenseren door zich te profileren op onderwerpen die haar achterban belangrijk vindt,’’ zegt hij.

Volgens de peiling is Geert Wilders nu populairder dan Verdonk. Zijn partij PVV zou nu 15 zetels halen, tegen de 9 zetels die Wilders in de Tweede Kamer nu heeft. Ook de VVD krabbelt weer wat op in de peilingen. De partij gaat in de jongste peiling van 18 naar 20 zetels (dat waren er 22 bij de laatste verkiezingen). Die winst komt uit het Verdonk-kamp. ,,Als je zelf onzichtbaar bent en je concurrenten doen het goed, dan heb je een probleem,’’ zegt De Hond.

De regeringscoalitie blijft in de De Hond-peiling op flink verlies staan. Het CDA zou 33 zetels halen (nu 41). De PvdA 17 (33 nu) en de ChristenUnie 5 (6 nu). Ook de grootste oppositiepartij SP staat op verlies: 19 zetels tegen 25 nu in de Kamer. D66 zou 15 zetels halen, GroenLinks 11, de SGP 2 en de Partij voor de Dieren ook.

© MAROKKO.NL 2008
rita verdonk peilingen trots op nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi