Nieuwe dreigementen Al-Qaida Noord-Afrika

buitenland
52
23 sep '08
Abdelmalek Droukdels voornaamste doelwit is de Algerijnse regering.

De Algerijnse Al-Qaidaleider Abu Musab Wadud heeft opgeroepen tot een jihad tegen regeringen in Noord-Afrika en nieuwe dreigementen geuit aan het adres van westerse doelen, waaronder Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

De boodschap van Wadud, een pseudoniem van Abdelmalek Droukdel, werd maandag op moslimextremistische websites geplaatst. De boodschap bestaat uit een 28 minuten durende geluidsopname annex video waarop zwaarbewapende militieleden te zien zijn.

Droukdels voornaamste doelwit is de Algerijnse regering, die hij beschuldigt van het voeren van een 'nieuw koloniaal offensief' tegen de islam in de naam van Amerikaanse en Franse belangen. Hij vermeldt Amerikaanse plannen voor legerbases in de Sahara en Franse inspanningen voor een unie van landen rond de Middellandse Zee.

Droukdels beweging, Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, is een restant van de burgeroorlog in de jaren negentig in Algerije. Sinds de beweging zich in 2006 aansloot bij Al-Qaida steeg het aantal slachtoffers van aanslagen dramatisch. Alleen al in augustus vielen meer dan honderd doden.

Droukdel waarschuwt Algerijnse regeringsleiders dat zij niet veilig zijn in Frankrijk, omdat de Fransen het te druk zullen krijgen met te zorgen voor hun eigen veiligheid. Maar hij richt zich niet alleen tot de westerse landen en Algerije. Ook Marokko, Tunesië, Libië en Mauritanië krijgen er van langs, aldus Trouw.nl.

Marokko moet zich schamen vanwege de Spaanse bezetting van de enclaves Ceuta en Melilla, aldus Droukdel. De Marokkaanse leiders hebben hun land verkocht aan het 'bondgenootschap van joden en kruisvaarders'.

Mauritanië wordt collaboratie verweten met de Mossad, omdat het Israël heeft erkend. Tunesië maakt zich schuldig aan promotie van vrouwenrechten en sociale hervormingen. De Libische leider Moammar Gadhafi wordt belachelijk gemaakt vanwege diens recente diplomatieke knieval voor Washington.

Droukdel verzekert verder zijn 'moslimbroeders' dat de mujahideen hun best doen slachtoffers onder onschuldige burgers te vermijden. "De werkelijke moordenaars van onschuldigen zijn de zonen van Frankrijk en de aanbidders van Amerika."

© MAROKKO.NL 2008
abu musab wadud al-qaida noord-afrika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi