El Hamdaoui smaakmaker op links in bekerwedstrijd

sport
28
24 sep '08
AZ heeft de lijn van afgelopen zaterdag moeiteloos doorgetrokken.

Op de overwinning tegen PSV volgde dinsdagavond een bekerzege op Heracles (3-0).

Hoewel hij zaterdag, na de zege op PSV, zei dat hij niet automatisch de winnende elf zou laten staan in de volgende wedstrijd, stuurde Louis van Gaal tegen Heracles toch precies dezelfde basis het veld in. ,,Dit elftal is natuurlijk wel in de mood'', zei de trainer zaterdag al.
De enige kleine aanpassing was dat Moussa Dembele de diepe, centrale spits was. Hij was zodoende van positie gewisseld met Mounir El Hamdaoui, die nu vanaf links speelde.

De Rotterdamse Marokkaan ontpopte zich op die plek tot smaakmaker van het elftal. Nadat hij zich kort voor rust al enkele keren had laten zien, kwam hij vijf minuten na rust op de proppen met een kunststukje dat de wedstrijd besliste. Aan de zijlijn begon hij ter hoogte van de dug-out aan een solo, waarbij hij twee tegenstanders afschudde en daarna vanuit een onmogelijke hoek doelman Pieckenhagen passeerde.

Met die prachtige treffer verdubbelde El Hamdaoui de voorsprong die Hector Moreno al na ruim een kwartier had laten aantekenen. De Mexicaanse verdediger kopte raak na een hoekschop van Stijn Schaars.

Op de omzetting Dembele/El Hamdaoui na was de speelwijze van AZ dezelfde als tegen PSV: aanvallend bij balbezit, maar behoudend wanneer de tegenstander de bal heeft. Geen doorschuivende centrale verdediger, en iets later 'druk op de bal' dan voorheen. Het is het nieuwe realisme van Van Gaal.

De vraag was of dezelfde elf spelers drie dagen na PSV hetzelfde konden brengen tegen Heracles. Niet alleen een minder aansprekende tegenstander, maar ook een duel in een totaal andere ambiance. Was het stadion zaterdag uitverkocht en sfeervol, nu was het akelig leeg met iets meer dan zesduizend toeschouwers. De rechtstreekse televisie-uitzending had daar ongetwijfeld mee te maken.

Het antwoord was ja. De weinige supporters zagen de thuisploeg een overtuigende wedstrijd spelen en nauwelijks in de problemen komen. Een meevaller, want van Heracles werd het een en ander verwacht. Vorig seizoen haalde de club uit Almelo de halve finale van het bekertoernooi, en dit jaar begon het de competitie goed met een zege op Feyenoord en gelijke spelen tegen Heerenveen en Groningen. Dinsdagavond stokte het. Heracles wist alleen een kwartier na rust eventjes voor wat dreiging te zorgen, aldus Noordhollandsdagblad.nl.

Het was veel te weinig om AZ te verontrusten. De Alkmaarders konden de wedstrijd aangrijpen om reserves speeltijd te geven. Zo kwamen na rust Milano Koenders en Graziano Pellè in het veld voor hun eerste optreden in dit seizoen. Voor Pellè werd het nog een extra leuke avond. De Italiaan bepaalde op aangeven van El Hamdaoui de eindstand op 3-0.

© MAROKKO.NL 2008
az alkmaar mounir hamdaoui heracles louis van gaal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi