Zineb: 'Peuterspeelzaal is niet duur'

algemeen
51
24 sep '08
Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je kind 2,5 jaar is, mag het naar de peuterspeelzaal om te leren spelen met leeftijdgenootjes.

Toch doen tientallen Marokkaanse peuters in Den Bosch dat niet. Dat kan tot een fikse taalachterstand leiden, zeker wanneer thuis alleen Berbers of Arabisch wordt gesproken.

Twee Marokkaanse moeders, Zineb Redouane (26) en Amal Bouabid (26) proberen andere Marokkaanse moeders ervan te overtuigen om hun kind naar de peuterspeelzaal te brengen.

De adressen van de doelgroep krijgt welzijnsinstelling Divers van de gemeente. Redouane en Bouabid gaan vervolgens de deuren langs. Redouane heeft de Kruiskamp onder haar hoede en Bouabid de Hambaken. Bouabid: "Het helpt dat we Marokkaan zijn. Ze zien ons als voorbeeld."

Bouabid en Redouane zijn zelf pas zeven jaar in Nederland. De liefde bracht hen hier; hun ouders zijn nog in Marokko. Zelf hebben ze hun kinderen wél naar de peuterspeelzaal gebracht. In de verplichte inburgeringscursus werd er namelijk over verteld. Dat geeft hen een voorsprong op sommige Marokkaanse moeders die al wel langer in Nederland zijn of zelfs hier geboren.

"Elk gezin heeft andere argumenten nodig", weet Redouane. Zo is er het hardnekkige misverstand dat de peuterspeelzaal duur is. Gemiddeld betaal je voor drie dagdelen opvang per week dertig euro per maand. "In Marokko gaan alleen de peuters van rijke of werkende mensen naar de creche. Vaak weten de ouders niet dat het hier niet zo duur is. Het hangt van je salaris af hoeveel je betaalt en als je een uitkering hebt, wordt het helemaal vergoed." Ondanks de lage prijs vinden veel Marokkaanse ouders het toch onnodig om hun peuter te laten spelen op de peuterspeelzaal. "Ze zeggen dan dat hun kind al alle kleuren en het alfabet kent en dat het dus niet nodig is. Maar de peuterspeelzaal is er vooral om te leren samen spelen, niet per se om zulke dingen te leren", vult Bouabid aan, aldus brabantsdagblad.nl.

De ongeletterdheid van veel Marokkaanse moeders helpt ook niet mee. Redouane: "Zij gingen zelf nooit naar school en vinden het al heel wat dat hun kinderen hier vanaf vier jaar naar school gaan."

De twee moeders worden niet altijd met open armen ontvangen. "Ze hebben me zelfs wel eens buiten laten staan." Maar opgeven doen de meiden niet zomaar. In zulke gevallen kan er een ingang worden gevonden via de zus of de buurvrouw van het gezin. Soms kan het zelfs helpen om de islam erbij te halen. Bouabid: "In de Koaran staat dat je moet leren vanaf heel klein tot aan de dood zeg ik dan."

Bouabid en Redouane zijn totnogtoe behoorlijk succesvol geweest. In tien maanden zijn er al 25 Marokkaanse peuters extra op de peuterspeelzaal. De gemeente wil meer Marokkaanse moeders inzetten om anderen te werven, via de consultatiebureaus in de Rompert en de Helftheuvel. Daar wordt een deel van de 300.000 euro die de gemeente van het rijk heeft gekregen aan besteed.
//

© MAROKKO.NL 2008
marokkaans den bosch zineb redouane amal bouabid peuterspeelzaal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi