Fel debat over Marokkaanse probleemjeugd

algemeen
82
26 sep '08
Met groot verbaal geweld vroeg de Tweede Kamer gisteren aandacht voor ‘het Marokkanenprobleem’ in Gouda.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gaan binnenkort overleggen met burgemeesters van gemeenten die te kampen hebben met Marokkaanse probleemjongeren.
Achtergrond - Imago Gouda met één klap teniet Achtergrond - De burgemeester vertolkt ferm het volksgevoel Nieuws - Camerabeveiliging in Goudse bussen

Ook werken de ministers aan ‘praktijkteams’ die in oproep inzetbaar zijn binnen bestaande veiligheidsregio’s. De ervaringen die enkele burgemeesters al hebben opgedaan met verschillende middelen ter bestrijding van straatoverlast moeten worden gebundeld om zo hulp te kunnen bieden aan gemeenten die nog amper ervaring hebben met de aanpak van de problemen zoals die onlangs in Gouda ontstonden.

Dat heeft PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) aangekondigd in het spoeddebat in de Tweede Kamer over de onrust in Gouda, aldus Nrc.nl.

Ze nam daarmee een voorstel van de PvdA-fractie over. Ook zei ze te kijken naar het idee van de VVD om zogeheten vliegende brigades in te zetten. Zo'n team moet bestaan uit een ervaren wijkagent en stadsmarinier, die binnen 24 uur ingezet kunnen worden als er in een andere gemeente problemen ontstaan.

Met groot verbaal geweld vroeg de Tweede Kamer vandaag aandacht voor ‘het Marokkanenprobleem’ in Gouda. „De mensen zijn het zat”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. „We moeten niet pamperen, maar met de vuist op tafel slaan”. SP-leider Agnes Kant pleitte voor een verbod op asociaal gedrag.
 
Kamerlid Hero Brinkman (PVV) zei dat Gouda „geteisterd werd door een epidemie van Marrokaans geweld”. Hij was het „multiculti-geinfecteerde gebabbel” zat. „Mensen worden bespuwd en uitgescholden, en wat doet de burgemeester? Hij gaat thee drinken met het Marokkaanse tuig.

” Hij drong er tevergeefs op aan de burgemeester van Gouda onder curatele te plaatsen. VVD’er Laetitia Griffith had genoeg van het gedoogbeleid en „het sinterklaasgedrag”, waarmee zij doelde op geld voor speciale projecten in achterstandswijken. Griffith: „Het land staat in brand en u doet niets”.

Minister Ter Horst reageerde rustig en kordaat op de kritiek. Ze wees erop dat ondanks de kwestie met Connexxion, de overlast en het aantal serieuze incidenten in Gouda-Oost sinds 2005 met meer dan een derde was afgenomen.

Minister Hirsch Ballin (Jusitie, CDA) zei dat „natuurlijk het probleem niet opgelost, maar de illusie dat er niets is gedaan, is natuurlijk absoluut niet zo.” Hij wees een idee om buurtrechters in de wijken recht te laten spreken af. Nu worden vanuit zestig plaatsen in het land recht gesproken, en dat is genoeg, vindt Hirsch Ballin. Hij zei dat justitie en politie werken aan uitbreiding van het aantal veiligheidshuizen.

In de veiligheidshuizen werken de gemeenten onder één dak samen met jeugd- en zorginstellingen en politie en justitie. Wanneer iemand in de fout gaat, zitten alle instanties snel bij elkaar om te bekijken wat de beste aanpak voor die persoon is. Het aantal gemeenten met een veiligheidshuis moet in 2009 uitgebreid worden van 24 naar 40 .

© MAROKKO.NL 2008
marokkanen gouda probleemjeugd debat guusje ter horst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi