Marokkanen hebben het verbruid

algemeen
35
26 sep '08
Relschoppende Marokkaans-Nederlandse jongeren hebben het nu ook verbruid bij het kabinet.

Het taboe om deze groep expliciet te noemen als grootste onruststokers in wijken en buurten is gisteren door de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) definitief doorbroken.

Het respectloos gedrag van Marokkaans-Nederlandse jongeren mag niet langer worden gedoogd, zo hielden zij de Tweede Kamer voor naar aanleiding van de onlusten in Gouda. Niet alleen strafbare feiten, maar ook overlast door intimidatie, schelden of spugen moet worden aangepakt. "Niemand mag zomaar wegkomen."

Volgens de ministers is het 'onaanvaardbaar' wanneer mensen zich niet veilig voelen in de publieke ruimte. Ze wijzen de Marokkaans-Nederlandse risicojongeren aan als de grootste boosdoener.

De bewindslieden constateren dat deze groep is oververtegenwoordigd op het gebied van criminaliteit, recidive, voortijdig schoolverlaten en werkloosheid en tonen dat aan met keiharde cijfers.

Marokkaans-Nederlandse jongeren zorgen volgens hen sinds tien jaar in toenemende mate voor problemen in de vier grote steden, maar ook bijvoorbeeld in Ede, Nijmegen en Gouda. "Het gaat om respectloos gedrag: vernieling, intimidatie, schelden en spugen", aldus Ter Horst en Hirsch Ballin. "Ook komen vooral deze jongens steeds jonger op het verkeerde pad terecht."

De ministers vinden dat de jongeren duidelijk moet worden gemaakt waar de grenzen liggen. Ze wijzen daarbij ook op de verantwoordelijkheid van de Marokkaanse gemeenschap.

Wat betreft de handhaving wijzen ze op het actieplan overlast en verloedering, waarmee gemeenten meer mogelijkheden krijgen overlast te bestrijden. Zo kunnen burgemeesters in de toekomst langdurige gebiedsverboden opleggen met een meldingsplicht en krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om in te grijpen in probleemgezinnen.

© MAROKKO.NL 2008
marokkaanse-nederlandse relschoppers
nederland
minister ter horst
minister hirsch ballin
onrust
tweede kamer
werkloosheid
schoolverlaters
problemen
gouda
criminaliteit
risicojongeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?