Moskee: toenemend radicalisme

buitenland
0
26 sep '08
Het gaat om een groep van twintig jongeren met militante, extreem radicale denkbeelden.

De As Soennah moskee heeft bij de veiligheidsdienst AIVD melding gemaakt van toenemende radicalisering in Den Haag onder moslimjongeren.

Volgens het raadslid Abdoe Khoulani van Islam Democraten heerst er bij de moskee grote zorg over de groep radicaliserende jongeren, aldus Ad.nl.

Het gaat om een groep van twintig jongeren met militante, extreem radicale denkbeelden die de afgelopen maanden langs de Haagse moskeeën is getrokken.

De groep is ook bij de As Soennah moskee geweest. De jongens hebben volgens Khoulani een ‘eigen extreme visie’ als het gaat om begrippen als jihad en het ronselen van mensen daarvoor. De moskee heeft bij de AIVD aangegeven dat de groep zeer radicale denkbeelden heeft en niet voor rede vatbaar is. De moskee heeft geen greep op de groep en is de jongens uit het oog verloren.

Khoulani noemt het opmerkelijk dat juist de als orthodox bekendstaande As Soennah moskee contact heeft gezocht met de AIVD. „Het geeft aan dat het nieuwe bestuur van die moskee een ander beleid voert,’’ zegt Khoulani.

De AIVD stelde in 2007 dat orthodoxe moskeeën de integratie en democratie in Nederland tegenwerken en een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid. In dat rapport wordt de Haagse As Soenah moskee ook aangehaald. Er staat een opsomming van incidenten waarin met name de voorman van de As Soennah moskee, imam Gneid Fawaz, een rol heeft gespeeld. Fawaz heeft onder meer gesteld dat Ayaan Hirsi Ali de aartsvijandin is van God. Ook heeft hij Theo van Gogh enige weken voor diens gewelddadige dood in een langdurig smeekgebed hevig vervloekt.

© MAROKKO.NL 2008
moskee as soennah radicalisering den haag abdoe khoulani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi