Dijksma onderzoekt achtergelaten Egyptische kinderen

algemeen
47
27 sep '08
Vooral de jongens zouden na de zomervakantie in Egypte achterblijven.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs laat onderzoek doen naar leerlingen van Egyptische afkomst die tijdens hun zomervakantie zouden worden achtergelaten in het land van herkomst.
Een woordvoerder van haar ministerie heeft zaterdag een bericht daarover in Het Parool bevestigd. 

De laatste jaren zouden tientallen leerlingen van islamitische basisscholen in Amsterdam-West na de grote vakantie bij hun grootouders in Egypte zijn gestald.
Dijksma wil weten wat daarvan waar is. In het land zou het gebruikelijk zijn om kinderen door grootouders te laten opvoeden. 

Ouders van de kinderen zouden het onderwijs in Nederland te liberaal vinden, onder andere omdat jongens en meisjes in één klas zitten. De woordvoerder van Dijksma laat weten dat de staatssecretaris zich zorgen maakt over achtergelaten kinderen. De opvoeding in Egypte kan hun integratie in de Nederlandse samenleving bijvoorbeeld in de weg staan.

Vooral de jongens zouden na de zomervakantie in Egypte achterblijven. Zij komen vaak naar Nederland terug als zij naar de eerste klas van de middelbare school moeten. Voor moslimmeisjes met een andere achtergrond blijkt dat anders te liggen.

Meisjes worden vaak tegen hun wil uitgehuwelijkt. Het probleem komt voor onder Marokkanen, Turken en waarschijnlijk ook onder Irakezen en Pakistanen.

Eerder deze week kwam minister Ella Vogelaar voor Integratie met een meldpunt om het achterlaten van allochtone meisjes in hun land van herkomst tegen te gaan.

Daarnaast bekijkt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie op dit moment welke maatregelen Nederland kan nemen tegen gedwongen uithuwelijking. De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (Welzijn en Maatschappelijke Opvang) pleitte vorige week al voor maatregelen, aldus Nu.nl.

Kriens bekijkt of jonge vrouwen die dreigen te worden uitgehuwelijkt, een verklaring kunnen tekenen waarin zij zich daartegen verzetten. De verklaring moet de juridische basis vormen om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten.

© MAROKKO.NL 2008
hisrch ballin sharon dijksma egypte kriens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi