Machtig FC Groningen te sterk voor Feyenoord

sport
37
28 sep '08
FC Groningen blijft meedraaien in de top van de Eredivisie.

De noorderlingen waren zondag Feyenoord in eigen huis duidelijk de baas: 3-1.

Het strijdplan van Gertjan Verbeek kon zondag na tien minuten al de prullenbak in. De doorgebroken Marcus Berg, weggestuurd door Goran Lovre, werd door Kevin Hofland naar de grond gewerkt. Er restte arbiter Kevin Blom maar één passende straf; een rode prent. Hoewel de Rotterdammers zich aardig herpakten en met tien man zelfs gevaarlijk opdoemden voor het doel van goalie Luciano da Silva, was het de thuisploeg die na 21 minuten spelen toesloeg.

FC Groningen kreeg, nadat de opgestoomde verdediger Fredrik Stenman op de rand van het strafschopgebied de halt toegeroepen werd door Serginho Greene, een vrije trap te nemen op een zeer gevaarlijke plek. Rechtsback Sepp de Roover wist wel raad met dit buitenkansje en nam plaats achter de bal. Zoals Ronaldinho in zijn grote dagen bij FC Barcelona had hij een slimmigheidje in petto. Hij nam de vrije bal hard en laag, waardoor de opspringende Feyenoord-muur eenvoudig in de luren gelegd werd. Ook de verraste Timmer kwam te laat: 1-0.

De Zweedse aanvallende middenvelder Peter Andersson kon Feyenoord even later nog meer pijn doen. Hij zag zijn volley, uit een voorzet van de uitstekend spelende Berg, door Timmer met de vingertoppen uit de hoek geplukt worden. De Rotterdammers, die vorige week nog een knap gelijkspel behaalde tegen Ajax (2-2), waren echter verre van uitgeteld. Middels Roy Makaay had de bezoekende ploeg zelfs op gelijke hoogte kunnen komen.

De Groningen-defensie schatte een lange bal van achteruit verkeerd in waardoor Das Phantom een vrije schotkans in de schoot geworpen kreeg. Hij schoot voorlangs. De Deen Jon Dahl Tomasson kreeg een klein kwartier later een nog grotere kans om de gelijkmaker tegen de touwen te tikken. De topscorer van de Eredivisie zag zijn inzet, na een rommelige situatie voor het Groningen-doel, via het been van een verdediger naast rollen.

Op slag van rust had de doorgebroken Lovre zijn ploeg naar een 2-0 voorsprong moéten schieten. Hij kon alleen op Timmer af en kreeg van de Feyenoord-defensie voldoende tijd een plan te bedenken om de goalie te verschalken. Hij koos voor een subtiel lobje, maar Timmer liet zich niet foppen en plukte de inzet met één hand hand uit de lucht.

Na rust sloeg de vlam direct in de pan. Nadat eerst Lovre naast volleerde en even later Timmer opnieuw op zijn weg vond, zorgde eem rommelig opererende Groningen-defensie er voor dat Feyenoord een uitgelezen mogelijkheid kreeg op de gelijkmaker. Deze was niet besteed aan Tomasson. Als een duveltje uit een doosje dook de Braziliaanse keeper Da Silva op om de inzet van de Deen in extremis te keren, aldus Voetbalprimeur.nl.

Even leek het duel uit de hand te lopen toen Georginio Wijnaldum nadrukkelijk solliciteerde naar een rode kaart toen hij de (bijna) doorgebroken Andersson vasthield. Blom hield het ditmaal bij een gele kaart, tot woede van de Groningse fans en spelers.

De thuisploeg besloot het onbegrip om te zetten in daadkracht en ging nog nadrukkelijker op zoek naar de tweede treffer. Het was Timmer die, verschillende keren, een sta in de weg bleek. Een nieuwe domper voor Feyenoord was het wegvallen van diezelfde Timmer. Hij moest zich na ruim een uur spelen laten vervangen door reserve-goalie Rob van Dijk, waar hij te veel last ondervond van de gevolgen van een botsing met Andersson even eerder.

Tien minuten voor tijd, na een ware kansenregen voor de groen-witten, slaagde
Berg er wél in het duel definitief te beslissen. De Zweed schoot een afgeslagen corner uit de draai knap en hard binnen: 2-0. Feyenoord mocht nog wel even hopen op één punt, maar de treffer van André Bahia, hij kopte twee minuten voor tijd knap raak, kwam te laat.

Een uiterste inspanning van Rotterdamse kant moest de ploeg van Verbeek bekopen met een nieuwe tegengoal. Een snel uitgevoerde counter van de thuisploeg werd door Berg met veel klasse binnengewerkt: 3-1.

© MAROKKO.NL 2008
fc groningen feyenoord hiofland berg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi