Handdruk van doorslaggevend belang bij sollicitatie

algemeen
0
29 sep '08
De positieve resultaten van een stevige handdruk waren bij vrouwen nog sterker dan bij mannen.

 Een ferme handdruk vergroot je kansen in een sollicitatiegesprek aanzienlijk, zo blijkt uit de resultaten van een Amerikaans experiment.

Onderzoeker Greg Stewart van de universiteit in Iowa bootste een sollicitatiegesprek na, waarbij leidinggevenden van lokale bedrijven in totaal 98 proefpersonen beoordeelden alsof ze kandidaat waren voor een belangrijke baan.  De handdruk van al die 'sollicitanten' werd apart beoordeeld door een groepje onafhankelijke experts op het gebied van lichaamstaal, aldus Nu.nl.

De proefpersonen die volgens de experts een stevige hand gaven, bleken ook het hoogst te scoren in het sollicitatiegesprek. Ze werden door de zakenmensen vaak beoordeeld als 'meer expressief' en 'geschikt voor de baan.'De proefpersonen met een slappere en minder prettige handdruk kregen na het sollicitatiegesprek vaker het stempel 'minder sociaal' of 'niet zo indrukwekkend'. De uitkomsten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Psychology.

De positieve resultaten van een stevige handdruk waren bij vrouwen nog sterker dan bij mannen. Verder bleek uit het onderzoek dat kleding en fysieke aantrekkelijkheid veel minder invloed had op de beoordeling van sollicitanten. Volgens hoofdonderzoeker Greg Stewart is de verklaring daarvoor dat maar weinig mensen nadenken over hun handdruk. "Sollicitanten volgen tegenwoordig trainingen waarbij hen wordt verteld hoe ze moeten praten, wat voor kleding ze moeten dragen, hoe ze vragen moeten beantwoorden, enzovoort", zegt hij. "We komen daardoor tot op zeker hoogte allemaal hetzelfde over, omdat we ons allemaal houden aan dezelfde regels. Maar de handdruk is nog meer iets individueels en subtiels, het vertelt iets persoonlijks over je. Dat nemen mensen bij sollicitatiegesprekken waarschijnlijk onbewust mee in hun beoordeling." De handdrukken die als beste werden beoordeeld bij het experiment bevatten volgens Stewart de volgende elementen: een stevige grip, een krachtige op- en neergaande beweging en oogcontact.    

© MAROKKO.NL 2008
onderzoek
solliciteren
handruk
kansen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi