Nederlanders nuchter over kredietcrisis

economie
3
4 okt '08
De meeste Nederlanders blijven nuchter onder de kredietcrisis die de financiële wereld in haar greep houdt.

Slechts twee procent van de bevolking zegt spaargeld van de bank te hebben gehaald, terwijl drie procent zegt dit nog van plan te zijn.

De overgrote meerderheid (82 procent) vertrouwt erop dat de regering door ingrijpen de schade kan beperken of onder controle kan krijgen. Dat blijkt uit een representatieve enquête onder 827 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van persdienst GPD, waarbij onder meer deze krant is aangesloten.
Hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, spreekt van een ,,rustige reactie''. ,,Het leek aanvankelijk een hectische week te worden. Maar de paniek is kennelijk toch weer snel weggeëbd. Dat vijf procent van de Nederlanders spaargeld weg heeft gehaald of dat nog gaat doen, is weliswaar een uiting van wantrouwen, maar het is zeker geen volksbeweging.'' Onderzoeker Martijn Lampert van Motivaction trekt een vergelijking met andere 'crises' in Nederland, zoals de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en de vertoning van de anti-Koranfilm van Geert Wilders. ,,Dat is kennelijk toch onze calvinistische volksaard.'' Het percentage Nederlanders dat zijn spaargeld van de bank heeft gehaald, past in het beeld dat vorige week door voormalig topman Herman Verwilst van Fortis werd geschetst. Hij zei dat de bank sinds het begin van het jaar drie procent van haar klanten heeft verloren. Voor de Europese Centrale Bank was dat overigens aanleiding de Nederlandse overheid te vragen in te grijpen bij Fortis, omdat een faillissement mondiale gevolgen zou hebben.
Hoewel iets meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) zich zorgen maakt over de economische situatie, denken de meeste mensen (61 procent) dat hun spaargeld 'veilig' is bij hun huidige bank. Slechts een kleine groep van acht procent is het daar niet mee eens. De opvallendste consequentie die de Nederlanders aan de financiële crisis verbinden is dat grote aankopen worden uitgesteld. Een forse minderheid (veertig procent) van de ondervraagden zegt dat te doen. Uit de enquête blijkt verder dat de meeste ondervraagden een rotsvast vertrouwen hebben in de overheid. Zo denkt 82 procent dat de regering met ingrepen de schade die de internationale kredietcrisis aanricht kan beperken, of de situatie onder controle kan krijgen. Hoogleraar Van Raaij ziet in het optreden van minister van Financiën Wouter Bos in de crisis rond Fortis een belangrijke verklaring voor dat hoge percentage. ,,Bos heeft aangegeven geen bank te laten omvallen. Dat geeft natuurlijk wel vertrouwen.'' Een mogelijk andere verklaring voor het vertrouwen in de overheid is de bekendheid die de zogenoemde 'garantieregeling' inmiddels geniet. Twee derde van de ondervraagden zegt te weten dat De Nederlandsche Bank bij een faillissement van een bank de eerste 20.000 euro aan spaargeld volledig vergoedt en negentig procent van bedragen tussen 20.000 en 40.000 euro.
Don't panic 

© MAROKKO.NL 2008
onderzoek
motifaction
kredietcrisis
nederland
nuchter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?