'Oorlog in Afghanistan is niet te winnen'

buitenland
0
6 okt '08
De oorlog in Afghanistan kan niet worden gewonnen.

Dat heeft de hoogste Britse commandant in het land gezegd volgens de krant The Sunday Times.


Brigadier Mark Carleton-Smith verklaarde in een interview: „We gaan deze oorlog niet winnen. Het gaat erom om de opstand terug te brengen tot een beheersbaar niveau, zodat deze geen strategische dreiging vormt en onder controle kan worden gehouden door het Afghaanse leger.”

De Afghaanse minister van Defensie noemde de uitspraken teleurstellend. Volgens Abdul Rahim Wardak moeten de opstandelingen worden uitgeschakeld. „Het hoofddoel van de Afghaanse regering en de gehele internationale gemeenschap is het winnen van de oorlog tegen terreur en succes behalen”, aldus Wardak.
 
Groot-Brittannië heeft circa 8.000 militairen in Afghanistan, van wie de meesten zich bevinden in de zuidelijke provincie Helmand, die geldt als bolwerk van de Talibaan. Sinds het begin van de invasie in 2001 zijn circa 120 Britse militairen in Afghanistan gesneuveld. Volgens Carleton-Smith is het noodzakelijk om met de Talibaan om de tafel te gaan zitten om het conflict terug te dringen.

Het Amerikaanse leger, met 33.000 militairen actief in Afghanistan, heeft niet op de woorden van Carleton-Smith gereageerd. Het Pentagon verwees naar een verklaring van vorige week waarin generaal David McKiernan, die de NAVO-troepen in Afghanistan leidt, verklaarde „er meer dan ooit” van overtuigd te zijn „dat de Talibaan niet zullen overwinnen.” Maar een andere Amerikaanse legerleider, admiraal Mike Mullen, heeft vorige maand gezegd dat hij er niet van overtuigd was dat de Amerikanen aan de winnende hand zijn, aldus Nrc.nl.

In de provincie Uruzgan is volgens de NAVO-legermacht ISAF gisteren een vermoedelijke Talibaanleider opgepakt. Mulla Sakhi Dad wordt ervan verdacht zelfmoordaanslagen in de provincie te hebben gecoördineerd. De Nederlandse militairen die in Uruzgan zijn gelegerd, waren niet bij zijn aanhouding betrokken.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2008
afghanistan brigadier mark carleton-smith abdul rahim wardak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi