VS: Wie niet vechten wil moet betalen

buitenland
6
6 okt '08
De Verenigde Staten hebben Japan en de NAVO-bondgenoten die geen troepen willen sturen naar Afghanistan gevraagd 17 miljard dollar te betalen.

Dit geld is nodig voor de wederopbouw van het Afghaanse leger. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen maandag gezegd.

De militaire operaties in Irak en Afghanistan drukken zwaar op de VS en de NAVO. ,,Hoe eerder het Afghaanse leger de omvang bereikt die nodig is, hoe minder ze van ons afhankelijk zijn voor de veiligheid'', aldus een woordvoerder van het Pentagon. Hij voedge eraan toe dat de kosten die de Afghaanse veiligheidstroepen maken veel lager zijn dan de Amerikaanse inspanningen.

Het Afghaanse leger wil de komende vijf jaren het aantal militairen verdubbelen tot 134.000. Dit zou 17 tot 20 miljard dollar kosten, aldus Depers.nl.

Deze week bespreekt de NAVO tijdens een vergadering in Boedapest de situatie in Afghanistan, waar de veiligheid de laatste tijd sterk is afgenomen. De VS hebben 33.000 militairen in het land. Hiervan maakt 22.000 man deel uit van de NAVO-macht die uit 48.000 man bestaat. Amerikaanse bevelhebbers zeggen dat ze 10.000 tot 12.000 extra manschappen nodig hebben.

© MAROKKO.NL 2008
verenigde staten japan navo oorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi