Kredietcrisis overspoelt Europa

economie
118
7 okt '08
Sneller en krachtiger dan iedereen verwachtte, overspoelt de kredietcrisis nu ook Europa.

Hoewel politici de angst proberen in te dammen, verdampten maandag weer miljarden op de beurs. Vraag is nu: hoe zwaar wordt de recessie?

Angst heeft Europa in zijn greep. Alle beurzen sloten maandag af met grote verliezen, met Amsterdam na Moskou als dieptepunt (-9,1 procent). Beleggers hebben werkelijk ieder vertrouwen in een goede afloop van de crisis verloren en spaarders vragen zich massaal af of hun geld wel veilig is.

Dat de bankencrisis vooral een Amerikaans probleem is, zoals politici als minister Wouter Bos pas geleden nog riepen, is nu definitief naar het rijk der fabelen verwezen. De Europese financiële brandweer is gisteren opnieuw met man en macht uitgerukt. Politici buitelden over elkaar heen met maatregelen om de crisis te bezweren.

Maar de manier waarop dat tot nu toe gebeurt, is zorgwekkend. Want van de met de mond beleden ‘Europese coördinatie’ is tot nu toe weinig te merken. Belangrijkste opdracht is het herwinnen van vertrouwen: onder beleggers, onder banken en vooral onder spaarders. Als die allemaal besluiten hun geld van hun rekening te halen, dreigt er nog grotere chaos, aldus Depers.nl.

De bankencrisis begint nu zichtbaar effect te hebben op de economie. De eerste Europese landen zijn officieel in recessie en Nederland zal snel volgen. Resteert de vraag hoe hevig de neergang zal zijn. Analisten van grote banken zeggen op dit punt allemaal nagenoeg hetzelfde: we mogen blij zijn als we er met een milde recessie vanaf komen.

© MAROKKO.NL 2008
kredietcrisis amsterdam moskou wouter bos
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?