Spaargarantie naar 100.000 euro

economie
1
7 okt '08
Nederland verhoogt de garantie op spaargeld per direct tot 100.000 euro.

Minister Wouter Bos van Financiën meldde dat dinsdag na EU-beraad in Luxemburg. Nederland garandeerde tot dusver 38.000 euro per persoon per bank.

Ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben afgesproken dat ieder land minimaal een jaar lang minstens 50.000 euro spaargeld garandeert en dat landen die dat willen ook 100.000 euro mogen waarborgen. „Niet alle landen hebben de financieringscapaciteit om zo veel te betalen in geval van problemen”, zei Bos, doelend op enkele niet genoemde kleine EU-landen. „Wij wel.”

De afgelopen dagen troefden de EU-landen elkaar af door ieder voor zichzelf de spaargarantie te verhogen. Deze 'race naar de top' leidde tot ongelijke concurrentie tussen banken uit verschillende landen. De ene bank kon meer zekerheid bieden dan de andere. „Door ons besluit van vandaag hebben we een gelijker speelveld. De verschillen tussen de garanties zijn nu kleiner.”

De Duitse regering meldde zondag zelfs het spaargeld bij Duitse banken onbeperkt te garanderen. Bos meent echter dat dit een politieke uitspraak is; hij wacht nog op de uitwerking in bedragen.

Volgens Bos geeft het EU-besluit van dinsdag een signaal van vertrouwen in de banken. „Of het voldoende is, kan niemand voorspellen”, zei hij. „Het toont in elk geval een verenigd Europa, dat de belangen van spaarders serieus neemt. Ik weet alleen: dit doen is beter dan niets doen.”

Bos sluit desgevraagd niet uit dat hij nog volgende maatregelen neemt, als dat nodig is.

De minister kondigde aan dat hij nog in overleg gaat met de Nederlandse banken over de spaargarantie,dit meldt de Telegraaf. Het zogeheten depositogarantiestelsel is namelijk een omslagstelsel. De Nederlandsche Bank (DNB) betaalt spaarders zo nodig binnen drie maanden het gegarandeerde bedrag. Maar daarna verhaalt DNB het bedrag op andere banken, naar rato van hun bedrijfsomvang. Gezonde banken draaien dus feitelijk op voor het vergoede spaargeld bij een failliete bank in Nederland.

© MAROKKO.NL 2008
nederland
spaargeld
garantie
100.000 euro
minister wouter bos
financiën
luxemburg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi