'Grote steden maken puinhoop van inburgering'

algemeen
0
8 okt '08
Vogelaar is bezig de regels voor inburgeringscursussen verder te vereenvoudigen.

De Tweede Kamer en integratieminister Ella Vogelaar hekelen hun weigering om een deel van de schade te betalen.

Door de ingewikkelde regels voor inburgeringscursussen en de lakse inzet van gemeenten zijn vorig jaar slechts 10.000 mensen naar lessen gestuurd. Het doel was 60.000. Vogelaar schat dat taalaanbieders daarmee een schade van 45 miljoen euro hebben geleden.

Ze neemt een derde van dat bedrag voor haar rekening. Samen met het parlement vindt zij dat de steden ook 15 miljoen euro moeten bijdragen. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem stelt dat gemeenten dit kunnen betalen uit de rente over de 230 miljoen euro die zij in 2007 voor de inburgering hebben gekregen. Vogelaar stelt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar steunt, maar dat de meeste steden weigeren bij te dragen. Zij bezint zich daarom op maatregelen.

Ook dit jaar blijft de doelstelling van 60.000 inburgeraars uit zicht. In de eerste helft van dit jaar namen slechts 15.000 mensen deel aan een cursus Nederlandse taal en maatschappij. De Tweede Kamer is vooral teleurgesteld in de inzet van Amsterdam.

''Amsterdam heeft er echt een puinhoop van gemaakt'', zegt CDA'er Madeleine van Toorenburg. Als de stad niet snel meer mensen op cursus stuurt, ''gaat er wat ons betreft geen euro meer naar de hoofdstad'', stelt zij.

Ook volgens Sadet Karabulut van de SP moet ''de geldkraan dicht'' als het aantal inburgeraars sterk achterblijft. Tofik Dibi van GroenLinks vindt dat Vogelaar ervoor moet zorgen dat ''er geen cent bij komt'' als eerdere voorschotten voor de cursussen niet worden besteed door Amsterdam.

Vogelaar is bezig de regels voor inburgeringscursussen verder te vereenvoudigen. Verder kijkt zij met de gemeenten hoe meer mensen naar zo'n cursus kunnen worden gelokt. Daarbij stelt zij vast dat veel inburgeraars een cursus weigeren omdat zij een eigen bijdrage van 270 euro moeten betalen, aldus parool.nl.

Om aan dat bezwaar tegemoet te komen, stellen gemeenten een bonus in het vooruitzicht als mensen deelnemen aan het inburgeringsexamen of als zij dat examen behalen. PvdA'er Dijsselbloem vindt dat gemeenten een bonus mogen geven die even hoog is als de eigen bedrage. Van Toorenburg is niet gelukkig met de bonussen en vindt dat mensen sowieso de bijdrage moeten betalen.

© MAROKKO.NL 2008
amsterdam rotterdam den haag inburgering vogelaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi