Waar bloedbad op beurzen Verre Oosten

economie
0
8 okt '08
De beurzen in het Verre Oosten leden woensdag dramatische verliezen door zorgen over de wereldwijde financiële crisis.

De Nikkei-index in Tokio verloor 9,4 procent, het zwaarste verlies op een dag sinds de beurskrach van 'Zwarte Maandag' in oktober 1987.

In Indonesië werd de handel stilgelegd na een koersdaling van meer dan 10 procent. De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen eindigde met een verlies van 952,58 punten op 9203,32 punten, het laagste niveau in vijf jaar. In Australië sloot de beurs 5 procent lager en in Seoul ging de Kospi 5,8 procent omlaag. In Hongkong, waar woensdag de rente met een vol procentpunt werd verlaagd, stond de Hang Seng 5,5 procent in de min in de middaghandel, aldus Depers.nl.

Paniekverkopen door de onrust in de financiële sector trokken de indices in heel Azië omlaag. De beurzen in New York lieten een dag eerder ook al koersdalingen van meer dan 5 procent zien. ,,Door de verslechterende economische vooruitzichten en de financiële crisis zit de angst van beleggers aan zijn limiet'', aldus een handelaar in Tokio.

Door zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie daalde de dollar woensdag voor het eerst in zeven maanden kortstondig onder de 100 yen. Dat is slecht nieuws voor Japanse exporteurs omdat daardoor hun producten in het buitenland duurder worden. Autoconcern Toyota Motor verloor 11,6 procent na mediaberichten dat het zijn winstdoelstelling voor dit boekjaar niet zal halen. Honda daalde 10,3 procent.

Ook staal- en oliefondsen hadden het zwaar in Tokio. Nippon Steel daalde 11,9 procent en JFE Holdings ging 13,7 procent omlaag. Olieconcern Inpex Holdings verloor 10,1 procent door de lagere olieprijs. Daarnaast moesten de financiële fondsen in Tokio het flink ontgelden. Mitsubishi UFJ, de grootste bank van Japan, verloor procent 5,9 procent en Mizuho zakte 7,8 procent.

© MAROKKO.NL 2008
beurzen verre oosten nikkei-index tokio

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi