Toch eigen bijdrage voor inburgeraar

algemeen
1
9 okt '08
Inburgeraars moeten toch een eigen bijdrage betalen.

 Ze krijgen wel een even hoge bonus als ze drie maanden de cursus volgen.

Daarmee heeft wethouder Lodewijk Asscher (Educatie) zijn voorstel om de eigen bijdrage helemaal te schrappen, van tafel gehaald. De landelijke politiek bleek dat niet te accepteren omdat het in strijd is met de wet. ''Met dit voorstel blijft Amsterdam binnen de grenzen van wat de minister toelaatbaar acht. Dit in tegenstelling tot het eerdere voorstel,'' schrijft Asscher.

Een meerderheid van de Tweede Kamer keurde het voorstel van Asscher af. Ook de VVD en CDA in de gemeenteraad waren tegen. Volgens de voorstanders is een eigen bijdrage gewenst om de inburgeraars op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen, aldus Parool.nl.

Volgens Asscher worden veel inburgeraars afgeschrikt als ze horen dat ze een eigen bijdrage van 270 euro moeten betalen. Tot voor kort werden er geen contracten getekend en inburgeraars die al aan hun cursus waren begonnen, haakten ook af als ze hoorden dat ze moesten betalen.

Amsterdam loopt een groot risico doordat inburgeraars nog geen contracten hebben getekend. Geen contract kan betekenen dat Amsterdam ook geen geld van het rijk krijgt. Het gaat om zesduizend euro per inburgeraar. De totale strop kan daarmee oplopen tot 48 miljoen euro. Voor het eind van het jaar moet Amsterdam de getekende contracten aan het rijk kunnen laten zien. Daarom heeft Asscher haast om in de resterende maanden zoveel mogelijk contracten te laten tekenen.

Tot nu kregen alleen inburgeraars die het afsluitende examen hadden gehaald, het geld van de eigen bijdrage terug. De nieuwe regeling is dus aanmerkelijk soepeler.

Het aantal cursisten in Amsterdam lijkt de laatste maanden toe te nemen. Amsterdam loopt nu gelijk met of licht voor op andere grote steden.

© MAROKKO.NL 2008
inburgeren vvd cda lodewijk asscher
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi