Paniek op de beurzen

economie
0
10 okt '08
Wereldwijd is een golf van paniek over de beurzen gespoeld.

 Gisteravond in New York gingen de koersen vooral in het laatste uur zo zwaar omlaag dat van een waar bloedbad kon worden gesproken. In Azië stortte de beurzen vanmorgen vroeg ook in met ongekende kracht en ook in Amsterdam was het hek van de dam.

De AEX-index noteerde na amper een kwartier handelen al 8,75% lager op 259,56. Beleggers gooien de handdoek in de ring, ze geloven er gewoon niet meer in, het vertrouwen in de financiële wereld is volledig vedwenen, aldus Telegraaf.nl.

DFT-goeroe Rob Koenders voorspelde het voorbeurs al: ”Het plan van minister Wouter Bos (Financiën) om 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor steun aan banken en verzekeraars zal het sentiment op de aandelenbeurs niet ten goede komen. Dergelijke plannen jagen beleggers alleen maar meer schrik aan en de beurzen kampen al met een acceleratie van paniek”, aldus Koenders. Hij verwachtte dat de Europese beurzen zouden openen met verliezen tussen de 6 en 10 procent. ”Een krach.”
Hij kreeg gelijk: met punten tegelijk duikelden de koersen op de Europese beurzen omlaag. De verwerking van de paniekorders kostte veel tijd, waardoor de indices flink achter de feiten aanliepen.

Elders in Europa kelderden de beurzen ook keihard. In Londen en Frankfurt was er na een kwartier handelen al sprake van een koersvale met een kleine tien procent en in Parijs was die grens al overschreden. Amsterdam deed het tot die tijd in feite dus nog redelijk goed… 

Arcelor Mittal was de groostte daler, ondanks de verzekering die het concern gisteren gaf dat de winst op peil zal blijven, ondanks de lagere vraag naar staal. Arcelor zakte 14%. Uiteraard waren ING en Aegon weer in de kopgroep van verliezers te vinden. Voor ING werd 10% minder betaald en Aegon was bijna 11% lager nauwelijks te verkopen.

Verder werden TomTom, KPN en Akzo Nobel hard getroffen.
Winnaars waren er niet, Heineken presteerde het beste, maar moest desondanks genoegen nemen met een ruim 2% lagere koers.
De Midkap had iets minder weg van een slagveld. Daar wist de graadmeter het verles vooralsnog beperkt te houden tot 5,75%. Crucell was hier de grootste verliezer met een 8,5% lagere koers. Binckbank deed het eveneens slecht, maar hield het verlies niettemin beperkt tot minder dan zes procent.
Elders was Spyker Cars zwaar getroffen, de koers viel 24%!

© MAROKKO.NL 2008
aex new york azie wouter bos london arcelor mittal

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi