Marokkaanse drugsgezinnen aangehouden

algemeen
241
10 okt '08
Het nieuws van de massa-arrestatie gonst donderdagmiddag in de Gestelse buurt in Den Bosch.

Op straat en in winkels hebben bewoners het voortdurend over de drugsbende die de avond daarvoor is opgerold. Een oudere buurtbewoner wijst naar de telefooncel tegenover het provinciehuis.

"Daar vonden de drugsdeals plaats", verklaart hij stellig. Anderen vertellen over de rijkdom van de drugsfamilie: nieuwe auto's, huizen in Marokko. En hoe de jongste telgen het computerhuis aan de noordzijde bezochten. "Je zag gewoon dat er iets niet klopte, aan al die dure spullen."

,,Deze familie voerde een schrikbewind in de buurt" , verklaart een moeder uit de buurt. "Veel oudere mensen durven niet meer de straat op. En als je kinderen hebt, pas je ook op. Die mensen deinzen nergens voor terug. Dan heb ik het over in elkaar slaan, bedreiging, intimidatie bijvoorbeeld."

De massa-arrestatie verraste wijkmanager Rens Jeunink, pas een half jaar in functie. "Het zoemde wel in de buurt, maar ik schrok van de hoeveelheid personen die erbij betrokken waren." Jeunink wist dat er gedeald werd, maar niet dat dat er mensen uit de wijk betrokken bij waren.

Mohamed Lasgaa, lid van de wijktafel, voorzitter van het Marokkaans Comité én buurtbewoner was aanvankelijk verrast dat het om Marokkaanse gezinnen ging. Met het drugsprobleem was hij bekend. Lasgaa is blij dat de politie nu heeft opgetreden. "Niemand is gebaat bij onveiligheid."

De Gestelse buurt vormt een afgesloten eenheid. Ingeklemd tussen Brabantlaan, Gestelseweg en Zuid-Willemsvaart, met aan de rand het provinciehuis dat als een mastodont boven de wijk uittorent. Een typische, naoorlogse uitbreidingswijk met monotone rijen eengezinswoningen, flats met drie woonlagen en speelplaatsen met een obligate wipkip. Aan de noordzijde van de wijk houdt een rijtje winkels aan de Hildebrandstraat moedig stand met een snackbar en een Chinees restaurant. De winkel in scooters en brommers lijkt nog de beste zaken te doen.

In de wijk is de afgelopen jaren veel geld gepompt. In het kader van het Grotestedenbeleid werd de buurt aangeduid als 'aandachtsgebied'. Woningstichting BrabantWonen renoveerde vier jaar gelden de daken, kozijnen en badkamers van meer dan 250 woningen. Dezelfde Verriesthof waar de politie woensdagavond een inval deed, kwam elf jaar geleden al in het nieuws. Een Somalisch gezin kreeg een woning toegewezen in het hofje, maar werd bij de eerste bezichtiging al weggejaagd. Er woonden al genoeg buitenlanders, klonk het in de buurt, aldus Brabantsdagblad.nl.

Bewoners oordelen wisselend over hun buurt. "De wijk is de afgelopen vijftien jaar hetzelfde gebleven", klinkt het in de snackbar aan de noordzijde. In de Verriesthof aan de zuidkant heeft een bewoner een andere lezing. "De buurt is de afgelopen vijf jaar écht achteruit gegaan."

© MAROKKO.NL 2008
den bosch marokkanen rens jeunink mohamed lasgaa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi