Vier op de tien Nederlanders krijgt kanker

algemeen
97
10 okt '08
Bijna 44 procent van de Nederlandse mannen krijgt ooit in hun leven kanker.

 Bij de vrouwen is dat 38 procent. Dat staat zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De kans om de ziekte voor het tachtigste levensjaar te krijgen is 35,9 procent voor mannen en 30,2 procent voor vrouwen.

Onderzoekers van verschillende universiteiten, KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Amsterdam legden voor het onderzoek cijfers over kanker en sterftecijfers in Nederland naast elkaar. Ze keken naar kansen voor 56 verschillende vormen van kanker, aldus Nieuws.nl.

Voor vrouwen is de kans op borstkanker het grootst. Dertien procent van de vrouwen krijgt deze ziekte. Vrouwen van 50 jaar hebben een kans van drie procent dat bij hen binnen tien jaar de diagnose borstkanker wordt gesteld.

Prostaatkanker is met tien procent de meest voorkomende kankervorm bij mannen. De kans voor een 50-jarige man om voor zijn zestigste prostaatkanker te krijgen is minder dan een procent.

Volgens de onderzoekers zijn de cijfers bruikbaar voor beleidsvraagstukken, zoals de noodzaak van screeningprogramma's, en voor publieksvoorlichting.

© MAROKKO.NL 2008
nederlanders kanker nederlands tijdschrift voor geneeskunde
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi