Rechtse populist Jörg Haider (58) overleden

buitenland
553
11 okt '08
De Oostenrijkse rechtspopulist Jörg Haider is zaterdagochtend door een auto-ongeluk om het leven gekomen.

 Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA op gezag van de politie. Haider is 58 jaar geworden.

De dienstauto van Haider schoot in de plaats Klagenfurt door nog onbekende oorzaak van de weg en sloeg daarna over de kop. Daardoor liep Haider, die alleen in de auto zat, zware verwondingen op aan zijn hoofd en borstkas. Korte tijd later overleed hij, aldus Parool.nl.

Haider was premier van de deelstaat Karinthië en de voorman van de uiterst rechtse partij BZÖ. Die partij splitste zich in 2005 af van de FPÖ, waar Haider vroeger de leider van was.

De FPÖ en BZÖ waren de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in september. De FPÖ van Heinz-Christian Strache eindigde op 18 procent, 7 procent meer dan in 2006. De aanhang van de BZÖ verdrievoudigde bijna, naar 11 procent van de stemmen.

''Voor ons is dit als het einde van de wereld'', zei Stefan Petzner, Haiders plaatsvervanger als BZÖ-leider, in een eerste reactie. Als politicus wist Haider voortdurend te provoceren met zeer omstreden uitspraken over onder meer buitenlanders. Hij moest vele malen voor de rechter verschijnen om zich daarvoor te verantwoorden.

Ook in het buitenland zorgde hij voor veel beroering. Toen Haiders partij in 2000 in de Oostenrijkse regering kwam, kondigden de EU-partners zelfs sancties af tegen Oostenrijk.

Haider laat een vrouw en twee volwassen dochters achter.

© MAROKKO.NL 2008
jorg haider oostenrijk fpo stefan petzner
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi