Oranje simpel langs flets IJsland

sport
0
11 okt '08
Het Nederlands elftal heeft in De Kuip een voorschot genomen op deelname aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Terwijl de belangrijkste concurrenten, Schotland en Noorwegen, tegen elkaar gelijkspeelden, maakte Oranje zijn status waar door het nietige IJsland eenvoudig met 2-0 te verslaan.

Onder de bezielende leiding van Bert van Marwijk gaat het Nederland in de WK-kwalificatiereeks vooralsnog dus voor de wind. Na de eerdere overwinning op bezoek bij Macedonië (1-2) volgde dit keer de eenvoudige klus tegen de IJslanders. De Nederlandse internationals, met een debuterende Dirk Marcellis in de basis, hadden negentig minuten lang niets te vrezen.

Vooral het startschot van Oranje was veelbelovend. In de Rotterdamse Kuip speelde zich immers het gewenste scenario af en dat was vroeg scoren. In de persoon van Joris Mathijsen gebeurde dat ook, de verdediger van Hamburger SV tikte in de vijftiende minuut van dichtbij de 1-0 tegen de touwen. In het vervolg van de eerste helft zag Van Marwijk dat de kansen zich opstapelden. Maar de legio aan mogelijkheden werden niet benut. Met name de aanvallers Ryan Babel, Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuyt hadden hun vizier niet op scherp staan. Maar ook schoten uit de tweede linie van Mark van Bommel en Rafael van der Vaart waren niet doeltreffend.

Waar het Nederlands elftal in de eerste 45 minuten meermaals vlot combinatievoetbal ten toon spreidde, met als hoogtepunt het schitterende samenspel van Van der Vaart, Huntelaar en Babel, werd in het tweede bedrijf een lager baltempo gehanteerd. Toch viel er in de 65e minuut een doelpunt te bewonderen. Van der Vaart nam op het middenveld de bal knap op de borst aan en bediende Huntelaar met een steekpassje op maat. De spits van Ajax schatte de actie van de Real-middenvelder op maat en rondde keurig af: 2-0.

Dankzij de zege gaat Oranje in groep 9 fier aan kop, aldus de Telegraaf. De equipe van Van Marwijk heeft zes punten uit twee duels. Schotland volgt met vier uit drie. De Noren, tegen wie Nederland woensdag in Oslo aantreedt, heeft slechts twee punten uit twee duels. Kortom: deelname aan het wereldkampioenschap in 2010 lonkt nu al!

© MAROKKO.NL 2008
nederlands elftal
wk
zuid afrika
2010
bert van marwijk
ijsland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi