10 minst getroffen landen door crisis

economie
69
11 okt '08
Welk land is er het best aan toe? Marokko?

Terwijl Spanjaarden hun huizen niet verkocht krijgen, bouwen ze in Dubaï dat het een lieve lust is. Ijsland staat op de rand van het bankroet terwijl Thailand met zijn geldreserves geen blijf weet, aldus Netto.tijd.be.

De Amerikaanse crisis is nu wel ontegensprekelijk naar het Europese vasteland overgewaaid. Grootbanken staan op het randje van het faillissement en worden in het beste geval genationaliseerd, zeg maar overgenomen door de overheid. Met de intrede van de nationale overheden, treden ook de landen alsmaar meer op de voorgrond. En de ene hebben meer omhanden dan de andere. Een overzichtje van landen die het minst getroffen worden.

China
China is de grootste financier van het handelstekort van de VS. Ze zitten met andere woorden op een berg dollars die ze uiteraard kunnen uitspelen maar niet ten alle prijze. Als het zo ver komt dat het zijn export naar de VS en Europa ziet dalen, zal China in zijn eigen voet schieten. Anderzijds heeft China niet de grootste nood om internationaal te opereren. Voor zijn financiële stabiliteit kan het rekenen op zijn binnenlandse bevolking die alsmaar rijker wordt. Bovendien handelen ze ook met vele andere machtsblokken in de wereld die nog niet door de crisis zijn aangetast.

Brazilië
Voorlopig zijn de noodlijdende VS nog de belangrijkste handelspartner van Brazilië maar dat neemt in sneltempo af ten voordele van China en India. Dat wordt de belangrijkste troef voor het Latijns-Amerikaanse land in de komende jaren. Daarmee bouwt het voort aan zijn steile opmars als groeiland (de B van Bric verwijst naar Brazilië).

Roemenië
De Roemeense banken zijn nauwelijks blootgesteld aan internationale kredieten. Als het land een groeivertraging zal kennen, zal dat omwille van een indirect effect zijn van de wereldeconomie, geen rechtstreeks effect. Het land noemt zichzelf graag de "tijger van het oosten", verwijzend naar zijn florerende IT- en wapensector.

Thaîland
Grootste bedreiging voor Thaïland is dat een dochter van het Amerikaanse AIG er de helft van de lokale markt inpalmt, maar de bedreiging is beperkt gezien de enorme geldreserves van de dochter. De groep beschikt over 6,1 miljard euro aan reserves, 8,2 miljard euro aan activa en kapitaalfondsen die 1100% bedragen van het wettelijk minimum.

Noord-Korea
Het isolement waarin Noord-Korea zicht nestelt, ondanks enkele schuchtere toenaderingspogingen met China en Zuid-Korea, speelt nu in zijn voordeel. Er zijn weinig landen die er geïnvesteerd hebben waardoor weinig bestaande constructies dreigen onderuit gehaald te worden.

Iran
Iran was lang onderhevig aan sancties en embargo's waardoor het ook geïsoleerd raakte van de internationale markten. Nu die internationale markten in brand staan, blijft Iran dus goed beschut. Integendeel, één van de weinige producten die wel het embargo doorstonden was olie. En laat dat nu net het product zijn waarmee het landen als China bevoorraadt. Verder valt nog af te wachten of Iran, dat met enkele Europese landen samenwerkt, niet zal beginnen te lijden nu ook Europa in de klappen deelt.

Maleisië
Het Zuidoost Aziatisch land herbergt heel wat headquarters van, vaak Amerikaanse, multinationals. Maar analisten speculeren er net op dat de huidige crisis er voor zal zorgen dat multinationals hun zaken meer over de wereld gaan spreiden. Als lageloonland krijgt Maleisië een stevige reputatie en biedt het een alternatief voor China dat vaak povere kwaliteit wordt verweten.

Marokko
Officieel luidt het dat Marokko (en de banken) niet blootstaan aan de kredietportefeuilles die nu in de problemen komen. Maar het is vooral de land- en tuinbouw die er voor enorme troeven zorgt. Met zijn productie is het in staat om zijn volledige bevolking te bevoorraden, wat in een wereld van stijgende voedselprijzen een luxe is. Daarnaast komt de helft van zijn inkomsten uit de fosfaatmijnen (Marokko heeft 32% van de wereldreserves) waarvan de referentieprijs de afgelopen twee jaar met zo'n 700% is gestegen. Een sector die wel onder druk komt in Marokko is het toerisme, dat vooral Westerlingen naar Marokko bracht, maar die gaan de komende jaren minder centen hebben om te reizen.

Armenië
Het kleine Eurazische land heeft nooit veel internationale zaken gedaan. Het heeft zelfs met moeite een ontwikkeld financieel (banken) circuit zodat de crisis er volledig aan hen voorbijgaat, wellicht is het het land dat het minst de crisis voelt. Enige bedreiging is dat de terugloop van de buitenlandse investeringen zich harder zal laten voelen voor kleine landen als Armenië.Verenigde

Arabische Emiraten
We schreven al vaak hoe emiraten als Dubaï of Abu Dhabi profiteren van hun olie-inkomsten er met ongekende snelheid hun luxe willen etaleren. Records van hoogste gebouwen, grootste hotels, duurste auto's, ... sneuvelen er iedere dag. Het is wat sommigen de "Arabian Dream" zijn gaan noemen in vergelijking met "the American Dream". Olie blijft nog voor enkele jaren de belangrijkste energiebron... en dat is de grootste levensverzekering voor de VAE.

© MAROKKO.NL 2008
marokko
crisis
banken
financiele sector
beurzen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?