'Makkelijker omgaan met dubbele nationaliteit'

algemeen
5
14 okt '08
Nederland moet liberaler worden als het gaat om mensen met een dubbele nationaliteit.

 Dat wordt de strekking van een advies aan het kabinet waar de Adviescommissie Vreemdelingenzaken aan werkt, zegt commissievoorzitter Teun van Os van den Abeelen dinsdag in een interview met De Pers.

Volgens Van Os van den Abeelen wordt het beleid overal liberaler en moet Nederland zich daarbij aansluiten. "Aanwijzingen dat een dubbele nationaliteit iemands loyaliteit beïnvloedt, ontbreken."

De commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het kabinet. Ze bracht eerder adviezen uit over onderwerpen als het tegengaan van gedwongen huwelijken en de positie van kinderen in een vluchtelingenprocedure. De voorzitter zegt in de krant dat de meeste adviezen worden overgenomen, aldus Dag.nl.

Van Os van den Abeelen pleit verder voor maatregelen om de stroom asielzoekers in te dammen. Een asielzoeker zou de procedure niet in Nederland maar in een land in de buurt van het vluchtland moeten doorlopen. Dan hoeft minder geld te worden uitgegeven aan opvang, selectie en het terugleiden. "Dat is iets heel bizars", zegt hij in de krant. "Als je dat kunt terugbrengen tot tien, twintig procent, houd je enorme sommen geld over die je kunt besteden aan de landen waar de meeste vluchtelingen belanden, in de landen daaromheen."

© MAROKKO.NL 2008
nederland dubbel nationaliteit adviescommissie vreemdelingenzaken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi