Belliraj pleegde 'Belgische' moorden

buitenland
3
15 okt '08
Hoe kan iemand bevriend zijn met Osama Bin Laden, werken voor al-Qaeda, zes moorden plegen en dan ook nog op de loonlijst staan van de Belgische geheime dienst?

Veel Belgen hopen dat het proces tegen de Belgisch-Marokkaanse Abdelkader Belliraj, donderdag in Marokko, een begin van een antwoord geeft op die vraag.

Belliraj werd op 18 februari van dit jaar door de Marokkaanse Justitie gearresteerd, samen met tientallen andere terreurverdachten.

Wat precies zijn rol is geweest, internationaal en in België, is een kleine acht maanden later nog volstrekt onduidelijk.

Belgische speurders krijgen hem maar mondjesmaat te spreken, mogen hem niet alles vragen wat ze willen, en weten zich voortdurend op de vingers gekeken door Marokkaanse collega’s.

Op die manier komt er van het ‘grondige’ onderzoek dat minister van Justitie Jo Vandeurzen eind februari beval, maar weinig terecht. De Staatsveiligheid krijgt Belliraj (50) in het vizier als hij begin jaren ’80 vanuit Brussel Hamas ondersteunt en openlijk oppositie voert tegen het Marokkaanse regime.

Eind jaren ’80 pleegt hij, steeds met dezelfde FN Browning 7.65, zes moorden. Zijn slachtoffers zijn jood, homo of ‘slechte’ - want veel te gematigde - moslims, al legt er ook wel eens eentje per ongeluk het loodje. De assistent van de imam van de grote moskee had de pech dat hij in de weg liep toen Belliraj zijn baas wilde doodschieten. En een chauffeur van de Saudische ambassade was er helemaal een in het genre ‘foutje, bedankt’.

Een brandende vraag dringt zich op: waarom werft de Staatsveiligheid Belliraj, die al sinds 1991 moordverdachte is, eind jaren ’90 toch aan als tipgever en specialist in moslimextremisme? En waarom blíjft hij tipgever, ook als hij kort daarop grossiert in contacten met allerhande terreurorganisaties, overvallen pleegt en in hun opdracht de mogelijkheden onderzoekt voor de aanmaak van biologische en chemische wapens en voor het plegen van aanslagen in Duitsland en Turkije?

Heeft de Belgische Justitie zich net zo makkelijk zand in de ogen laten strooien als de buurt in het Oost-Vlaamse Evergem, waar hij zich in 2002 met vrouw en kinderen vestigt? Belliraj zit intussen niet stil. April 2000 overvalt hij een gelddepot in Luxemburg en maakt hij 17,5 miljoen euro buit. Twee jaar later bevrijdt hij zijn belangrijkste handlanger bij die overval uit de gevangenis.

Hij bezoekt trainingskampen in Algerije, Iran, Libanon en Saudie-Arabië. In 2001, niet lang vóór de aanslagen van al-Qaeda in Washington en New York, zit hij twee weken in Kabul. Hij ontmoet er de zowat volledige top van de Groupe Islamique Combattant Marocain en dineert er met Osama Bin Laden en Ayman al-Zawahiri, de nummers een en twee van al-Qaeda. Hij onderhoudt verder nauwe banden met de plegers van de metroaanslag in Madrid.

De vraag is of het proces in Marokko, dat morgen misschien alleen maar begint met de vaststelling van een nieuwe procesdatum, alle lekken boven water brengt. Marokko werkt slecht samen met België en Belliraj wisselt bekentenissen af met absolute ontkenningen.

Bij een veroordeling riskeren hij en de belangrijkste van zijn 34 medebeschuldigden de doodstraf, aldus het AD.

© MAROKKO.NL 2008
abdelkader belliraj
belgie
moorden
marokkaan
rijk
overvallen
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi