Spanje in slotseconde langs dapper Belgie

68
16 okt '08
Spanje heeft weer een wedstrijd aan haar imposante zegereeks kunnen toevoegen.

De Europees kampioen is nu al 27 wedstrijden ongeslagen. Ook het Belgische elftal, dat dapper weerstand bood, was niet opgewassen tegen de Spaanse furie: 1-2.

Opvallende aanwezige aan Belgische zijde was doelman Stijn Stijnen. Zijn vrouw beviel dinsdag van dochtertje Alena, maar de sluitpost gaf in een vroegtijdig stadium aan gewoon te willen spelen. Verder verschenen de Ajacieden Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen aan de aftrap. Timmy Simons (PSV) completeerde het rijtje in Nederland actieve spelers. Moussa Dembélé zou aanvankelijk ook in de basisformatie starten, zij het dat de spits in de warming-up geblesseerd raakte.

In Spanje troffen de Belgen de sterkst mogelijke opponent. Dat was onder andere af te lezen aan de imposante statistieken van de Europees Kampioen. Naast de eerder genoemde zegereeks was ook de Spaanse sluitpost Iker Casillas al 710 minuten niet meer gepasseerd.

Aan die laatste serie kwam binnen zeven minuten een einde. Wesley Sonck kopte de bal bij de tweede paal tegendraads binnen achter de Madrileense doelman: 1-0. Het Spaanse leed werd alleen maar groter toen troetelkind Fernando Torres binnen een kwartier met een blessure het veld moest verlaten. Zijn vervanger was Cesc Fabregas.

De Belgen oogden in het vervolg scherper, geconcentreerder en hadden lak aan de reputatie van de opponent. Dat leidde tot verscheidene gevaarlijke uitbraken, maar de thuisploeg wist het net geen tweede maal te vinden. Gevolg; de onverwachte Spaanse gelijkmaker. Een foute terugspeelbal van Marouane Fellaini gaf Andres Iniesta de gelegenheid doelman Stijnen te omspelen en de 1-1 aan te tekenen.

De 45.888 toeschouwers zagen daarna een Spaanse omsingeling ontstaan. David Villa zag vlak voor rust een lobje op het dak van het vijandelijke doel belanden, om vervolgens een vrije kans voor Stijnen om zeep te helpen. De aanvalslust van de uitploeg ging al vlug na rust liggen. Anthony Vanden Borre wist met een stiftje Casillas te passeren, maar zag zijn inzet door Carles Puyol van de lijn gehaald worden. Even later was de vijandelijke sluitpost Witsel te slim af na een lage schuiver.

Hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe beter de Spanjaarden gingen spelen. Mede dankzij een flinke plensbui, die zorgde voor een natter en sneller veld, ging het baltempo bij de Spaanse ploeg omhoog. Tot kansen leidde dat echter niet, tot Villa met een kopbal in de blessuretijd Brussel in rouw dompelde: 1-2.