Schizofreniepatient leeft jaren korter

algemeen
2
16 okt '08
Patiënten met schizofrenie leven tien tot dertig jaar korter dan mensen zonder deze aandoening.

Door antipsychotica lijden ze twee tot vier keer zo vaak aan overgewicht en diabetes en hebben ze meer kans op hart- en vaatziekten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Tijdschrift voor Psychiatrie , dat woensdag is gepubliceerd. De onderzoekers bekeken het verband tussen schizofrenie, antipsychotica en overgewicht. Van alle Nederlanders heeft ongeveer een kwart last van overgewicht en hoge bloeddruk, terwijl vier op de tien patiënten met schizofrenie hiermee kampt. Deze patiënten hebben een drie keer zo hoge kans op hartziekten of een (hersen)infarct en een twee keer zo hoge kans om daaraan te overlijden als de gemiddelde Nederlander. Daardoor is hun levensverwachting tien tot dertig jaar korter.

Een van de oorzaken van het overgewicht is dat schizofreniepatiënten minder bewegen, ongezonder eten en meer roken. Daarnaast maakt een deel van de antipsychotica dik. Zo lijdt 53 procent van de gebruikers van de antipsychotica clozapine aan overgewicht en een hoge bloeddruk. Dat komt onder andere doordat dit medicijn een hongergevoel oproept, waardoor gebruikers meer gaan eten.De cijfers zijn gebaseerd op voornamelijk Amerikaans onderzoek dat tussen 2000 en 2007 is gepubliceerd. Nederlandse cijfers zijn niet beschikbaar. Hoewel obesitas in Amerika vaker voorkomt dan in Nederland, zullen volgens Anne Marie Scheepers, apotheker/onderzoeker van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en een van de auteurs van het artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie , de resultaten niet zoveel afwijken van die in Nederland. ,,Het aantal mensen met overgewicht is bij ons wel iets lager, maar de verwachting is dat dat aantal dezelfde kant op gaat als in Amerika.''

Geschrokken
De onderzoekers zijn geschrokken van de uitkomst. ,,Het zijn dramatische cijfers. Het is van groot belang dat psychiaters hiervan kennisnemen'', aldus Scheepers. De onderzoekers pleiten voor tijdige screening van schizofreniepatiënten. Voordat artsen antipsychotica voorschrijven, moeten ze eerst nagaan of de patiënt al last heeft van overgewicht en een hoge bloeddruk. Ook tijdens het slikken van het medicijn moeten artsen de conditie van de patiënt in de gaten houden, vindt Scheepers.

http://www.nd.nl/artikelen/2008/oktober/15/schizofreniepatient-leeft-jaren-korter

© MAROKKO.NL 2008
levensverwachting
schizofrenie-patienten
overlijden
antipsychotica
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
donald trump
can2019
zamalek
iran
ongeluk
rsb
ov
saoedi-arabie
gezondheid
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech