Tijd voor actie bij aanpak Marokkaanse jeugd

algemeen
17
16 okt '08
Niet langer praten, maar aan de slag.
Dat is wat de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (diversiteit) donderdagavond voorstelde tijdens een debat over de hardnekkige problemen met Marokkaanse Amsterdammers. “Niet meer debatteren, dat hebben we genoeg gedaan. We moeten nu bouwen. Daarbij is niet één oplossing mogelijk, maar meerdere tegelijk.”

Behalve Ossel waren ook burgemeester Job Cohen, jongerenwerkers, ambulancemedewerkers, imams, buurtvaders en andere betrokkenen aanwezig, meldt de Telegraaf. Aanleiding voor de bijeenkomst was een incident waarbij ambulancepersoneel met de dood werd bedreigd door een Marokkaanse jongen. Cohen zei toen dat veelal jongeren van deze komaf zich schuldig maken aan dit soort gedrag. Deze uitspraak leidde tot veel kritiek.

De burgemeester zei hierover donderdagavond dat hij “voor het overgrote deel” geen spijt heeft van zijn uitlatingen. “Ik zat daar in een setting met ambulancepersoneel dat woedend en ontredderd was. Toen ik vroeg of het vaker om Marokkaanse jongens ging, knikte iedereen. Laten we er niet ingewikkeld over doen, ik heb zoiets vaker gezegd.” Cohen meent wel dat het niet goed was dat hij destijds verklaarde dat de oplossing bij de Marokkaanse gemeenschap moet worden gevonden. “Ik had moeten zeggen dat de oplossing ook daar gevonden moet worden.”

Tijdens het debat laaiden de emoties soms hoog op. De beschuldigende vinger wees regelmatig naar de overheid. De problemen worden veel te traag bestreden, zei een afgevaardigde van onderzoeksbureau Motivaction. “Mensen die problemen veroorzaken moeten direct bij hun lurven worden gegrepen.”

Een 65-jarige dame opperde dat buurtbewoners zelf de lastpakken moeten aanspreken. “Wij oude witte wijven moeten hen vragen: ’wil jij het voor je hele gemeenschap verpesten?’ Dan zeggen ze : ’nee mevrouw’.” Ook ambulancemedewerkers namen het woord. “Het betreft een zeer kleine groep die het verpest. Wij hebben de Marokkaanse gemeenschap hoog in het vaandel staan.” “Maar dan moeten jullie ons ook hoog in het vaandel hebben en met je poten van mij en mijn collega’s afblijven”, vulde een ander aan.

De oplossing kwam er donderdagavond niet. Ossel riep de aanwezigen op elkaar aan te spreken als Amsterdammers, niemand buiten te sluiten en verantwoordelijkheid te nemen. Hulpverleningsorganisaties moeten volgens hem bovendien meer ’divers bloed’ binnenhalen. “We moeten nu met organisaties en politiek bij elkaar gaan zitten en concrete ideeën uitwerken voor een lange lijn. Daarbij moeten we af en toe risico durven nemen.”
© MAROKKO.NL 2008
marokkanen
amsterdam
job cohen
problemen
jongeren
ambulancebroeders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
bouknadel
treinongeval
comoren
trein
afrika cup 2019
hulp
doden
sahara
verdwijning
migranten
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
tanger
frmf
hervé renard
mohammed vi
ajax
marrakech
eredivisie
rabat
spanje
hakim ziyech
amsterdam