Joe de Loodgieter blijkt notoire zwartwerker

buitenland
9
17 okt '08
Joe de Loodgieter, de kleine zelfstandige uit Ohio die wereldberoemd werd dankzij de Amerikaanse verkiezingsstrijd, blijkt een notoire zwartwerker.
De man, Joe Wurzelbacher, staat in zijn omgeving bekend als iemand die het niet zo nauw neemt met het afdragen van belastingen. Ook heeft hij niet de vereiste papieren om zijn beroep uit te voeren. Bovendien 'vergat' hij twee jaar geleden inkomstenbelasting te doen, aldus Telegraaf.nl.

De Amerikaanse media liepen de afgelopen dagen weg met Joe. De gescheiden vader, die alleen voor zijn 13-jarige zoon zorgt, riep veel sympathie op toen hij Barack Obama tegen het lijf liep tijdens een van zijn verkiezingsrondjes. het werd een geanimeerd gesprek toen Joe kritiek uitte op Obama´s belastingplan.

Maar de held van hardwerkend Amerika blijkt niet zo'n brave werker als steeds werd aangenomen. Zo moet Joe nog een openstaande boete van ruim duizend dollar betalen wegens belastingfraude. En in 2005 gaf hij zo'n 100.000 dollar te weinig op aan de belastingdienst. De laatste twee jaar deed hij maar helemaal geen aangifte, aldus buurtbewoners.

Daarbij is hij volgens de voorzitter van de Amerikaanse loodgietersvakbond helemaal geen loodgieter door het ontbreken van de juiste papieren.

John McCain gebruikte Joe tijdens het derde en laatste tv-debat met de Barack Obama op als symbool voor Amerikanen die gedupeerd zouden raken door Obama’s belastingplannen.
„Joe werkte 10, 12 uur per dag”, memoreerde McCain. „En hij wilde de zaak kopen, waar hij al die jaren voor werkte, maar hij keek naar jouw belastingplan en hij zag dat hij veel hogere belastingen zou moeten betalen.” Volgens McCain dupeert Obama kleine ondernemers met zijn belastingplannen.

De Democraat ervoer het gesprek met Joe heel anders. „Wat ik in feite tegen hem zei, was dat hij vijf jaar geleden, toen hij in de positie was om de zaak te kopen, een belastingvoordeel nodig had”, aldus Obama. „Wat ik wil doen is de loodgieter, de verpleegster, de brandweerman, de leraar, de jonge ondernemer die nog geen geld hebben, tijdelijk geen belasting laten betalen.”
Conservatieve radiotalkshows liepen de afgelopen dagen weg met Joe. Dinsdag interviewde het tv-station Fox hem nog over het gesprek met Obama. „Robin Hood stal van de hebberige rijke mensen en gaf aan de armen, dus hij noemt ons min of meer armen en dat vind ik maar niks”, aldus Wurzelbacher. Hij voegde er nog aan toe dat de Amerikaanse Droom voor hem de volgende betekenis heeft. „Je werkt hard. En dan krijg je uiteindelijk wat je wilt.”

© MAROKKO.NL 2008
joe de loodgieter ohio amerika obama mccain
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
palestina
amsterdam
moord
vondeling
vn
baby
tel aviv
israel
iran
geert wilders
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso